Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte mijnheer, mevrouw,,


We hebben een voorlopig koopcontract ondertekend voor de koop van een woning.
Uiteraard onder voorbehoud van financiering.

De hypotheek hebben we online willen regelen. We hebben een adviseur toegewezen gekregen en alle benodigde stukken verstuurd en steed terugkoppelingen gekregen.
Alles leek in orde, alleen het taxatie rapport van het pand moest nog ingediend worden. Deze heeft lang op zich laten wachten,, maar ondertussen zijn alle andere zaken afgehandeld, zoals bankgarantie en overlijdensrisicoverzekering.

Het rapport kwam uiteindelijk en deze hebben we direct door gestuurd. Na twee dagen hoorden we dat de bank het onderpand niet ziet zitten omdat het gaat om dubbele bewoning. Dus afgewezen.

De hypotheekadviseur raadde aan het met een andere geldverstrekker te proberen.
Maar ook daar was het onderpand niet toereikend en is de aanvraag afgewezen.

We hebben uiteraard de adviseur gevraagd om de officiële afwijzing van de bank. Maar die hebben we nog steeds niet. Volgende week verlopen de ontbindende voorwaarden.

De makelaar hebben we op de hoogte gebracht en deze heeft zelfs meegedacht en ons verwezen naar een persoon bij de bank. Vandaag hoorden we dat ook op niks uit gaat lopen waarschijnlijk, dus willen we daar geen geld aan uitgeven.

Onze angst is dat we geen officiële afwijzing op tijd bij de makelaar en notaris krijgen.
Aangezien de makelaar op de hoogte is van de afwijzingen van de bank vrezen wij dat uitstel vragen al niet meer mogelijk is omdat het antwoord al zo goed als bekend is.

We hebben zeer duidelijk telefonisch en via de mail aangegeven aan onze adviseur dat we echt die afwijzing zo snel mogelijk wensen te ontvangen, maar er wordt gezegd dat ze het elk moment kan verwachten. We hebben nu nog een paar dagen. Wat kunnen wij nu doen om dit voor elkaar te krijgen en de koop te ontbinden?

Mvg

Het is in dit soort gevallen aan te raden zoveel mogelijk bewijzen te vergaren van de inspanningen die u hebt geleverd om de hypotheek aan te vragen. Dus bv kopieën van de aanvragen, getuigen, correspondentie met de banken. De verkoper kan de boete opeisen door het niet beschikbaar stellen van de afwijzingen, maar het is aan de rechter (mocht het zover komen) om te oordelen of dit terecht is. Verder zou ik zelf aan de bank schriftelijk melden dat er een afwijzing is en dat u daarop wacht. Komt u er samen toch niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het antwoord! Gelukkig kwam de afwijzing vandaag binnen en kunnen we de koop op tijd ontbinden.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag