Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn buurvrouw heeft recht van overpad van een stukje grond voor haar carport en garage. . Mag ik met goedkeuring van de buurvrouw, zij heeft geen rijbewijs en wij rijden voor haar naar dokter, boodschappen e.d., over dat stukje grond rijden?
De buurman van het stukje grond zegt nl. van niet alleen als de buurvrouw erbij is. Klopt dit?

Als er sprake is van een echt tot overpad beperkt recht, dan omvat dit niet het rijden met voertuigen over de grond van de buurman.
Ik verwacht dat het hier gaat om een bij notariele akte gevestigd recht van overpad of overweg . Neem eerst de tekst van deze akte door. Ga er van uit dat mag wat in de akte is toegestaan en dat niet mag wat niet is toegestaan. Wel zal als het gaat om een "oud recht", moeten worden geinterpreteerd naar huidige omstandigheden; dus als recht omvat het gaan en komen met een paard en wagen, dan mag ook het recht gebruikt worden voor komen en gaan met een personenauto of vergelijkbaar voertuig.

Het zakelijk recht van overpad of overweg kan in de notariele akte worden beperkt voor gebruik door enkel de gerechtigden zelf of voor specifiek gebruik (bijv. om in en uit de garage te kunnen komen) , zodat "bezoek" e.d. het pad / de weg niet zomaar mogen gebruiken

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw bericht. Ik zal de notariƫle akte bekijken. Ik ben zeker geholpen met uw antwoord.
Met vriendelijke groet,



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag