Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb laatst een nestje kitten gehad en die via Marktplaats en Facebook aangeboden. Al gauw waren ze gereserveerd. Voor een reservering vroeg ik een aanbetaling van €150 euro met de uitleg daar bij dat de "koper"een gezond kitten krijgt en dat ik op die manier weet dat de "koper" zeker het kitten ophaalt. Zo heeft de "koper" zekerheid en de "verkoper" zekerheid. Daarbij ook uitgelegd dat als de "koper" het kitten afzegt ze hun geld NIET terug krijgen en mocht het kitten te ziek zijn of overlijden de "koper" het geld wel terug krijgt. Nu heeft een "koper" zijn kitten af gezegt en eist hij zijn aanbetaling terug. De kittens hadden diaree en stonden onder behandeling van de dierenarts. Ik heb uitgelegd dat jonge dieren nu eenmaal vatbaar zijn en wel eens ziek worden. Ze krijgen antibiotica en het gaat goed. De "koper" krijgt bij het ophalen een door de dierenarts gezond verklaard kitten mee naar huis en anders tot het kitten wel gezond is. Maar het kitten gaat pas weg met een gezondheoidsverklaring van de dierenarts.
Moet ik die "koper" nu zijn aanbetaling terug betalen ja of nee??

De koper van een dier, koopt juridisch een zaak. Ook als u niet professioneel handelt moeten de regels van het consumentenrecht gevolgd worden. De kitten is een "zaak"en de koper meent , een zaak met een "gebrek". een ziekte.

De wet stelt dan dat u , verkoper, moet bewijzen dat dit gebrek niet ook bestond ten tijde van de aanschaf van de kitten plus zes maanden, als dit gebrek zich aandient binnen die tijd. Het moet wel gaan om een echt gebrek. Ook dat bepaalt de wet dat de aard van de zaak of de afwijking zich daar tegen verzet.

En , het is wel zoals u stelt dat het dier ziek kan worden dus het bovenstaande kan opgaan. Alleen als het dier een niet op zichzelf staande ziekte heeft welke niet voorzien kon worden en niet gebruikelijk is en het gevolg van een ander bestaand gebrek, inherent bij het gekochte , heeft de koper recht op 1) herstel, 2) vervanging als herstel niet gevergd kan worden ( te duur is in verhouding met vervanging, dan pas 3) ontbinding als herstel noch vervanging mogelijk is.

De koper moet het dier afnemen.

Dus ik zeg nee als antwoord op uw vraag tenzij de kitten ziek was of het gebrek al bij zich droeg ten tijde van de koop, maar ja als u de kitten opnieuw kunt verkopen tegen een zelfde prijs minus uw kosten van adverteren, het is namelijk niet de bedoeling dat u zichzelf verrijkt doordat een koper afzegt,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag