Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In januari heb ik bij een garage een auto gekocht, nadat ik via Marktplaats een advertentie had gezien.

Een van mijn harde eisen aan een nieuwe auto was dat deze airco moest hebben; ik vind dit namelijk erg belangrijk. Hoewel het hartje winter was toen ik de auto kocht, heb ik wel mijn zoekopdrachten altijd gefilterd op dit criterium.

In de advertentie van de betreffende auto staat dan ook tot twee keer toe (zowel bij ‘opties’ als bij ‘kenmerken’) dat de auto inderdaad voorzien was van airconditioning. Verder zit er in het dashboard een knopje met circulerende pijltjes, welke ik toentertijd had aangezien voor het knopje van de airco. Ook staat er onder de motorkap op de informatiesticker een logo van een ‘ijskristalletje’ met informatie over het soort vloeistof waarmee de (eventuele, blijkt dus nu achteraf) airco zou moeten worden bijgevuld.

Zoals eerder gezegd was het hartje winter; ik heb er dan ook niet aan gedacht om de airco te testen, aangezien het erg koud was. Afgaande op de advertentie en het feit dat alles verder prima in orde leek, ben ik er dan ook vanuit gegaan dat ik kocht wat ik verwachtte aan te schaffen — een auto voorzien van de opties waarmee deze was geadverteerd. 

Nu het echter warmer begint te worden en ik mijn auto graag wilde laten afkoelen nadat deze in de zon had gestaan, kwam ik er tot mijn schrik achter dat er nergens airco te bekennen was. Als ik dit had geweten, zou ik de advertentie niet eens hebben aangeklikt — laat staan dat ik de auto zou hebben gekocht!

Ik heb al contact gezocht met de garagehouder, wiens eerste reactie was dat de auto niet geadverteerd was met airco. Hierop heb ik een kopie van de advertentie opgevraagd bij Marktplaats, waarin de optie wel degelijk tot twee keer toe genoemd staat. Toen ik de verkoper hiermee confronteerde en vroeg of we samen tot een oplossing konden komen, zei hij dat het erg jammer was maar dat hij er verder niets aan kon doen.

Ik voel mij misleid omdat ik een aankoop heb gedaan die ik met mijn huidige kennis niet eens zou hebben overwogen, en mijn vraag is dan ook: heeft de verkoper gelijk en hoeft hij hier verder niets aan te doen, of heb ik recht op enige compensatie dan wel het ongedaan maken van de koop?

U heeft recht op datgene wat u koopt. D.w.z. dat de airco voor u belangrijk is om te komen tot een koopovereenkomst. Nu dit niet het geval blijkt te zijn kunt u de koop vernietigen wegens dwaling en wellicht ook voor misleiding. U kunt eerst proberen een compensatie te eisen alvorens u de koop wilt vernietigen. De verkoper moet leveren wat is afgesproken.
Komt u er samen niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag