Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik bewoon een tussen-appartement in een klein appartementencomplex met steeds twee woonlagen en met garages en bergingen op de begane grond, De bewoners van de vier hoek-appartementen willen de beide buitenmuren laten isoleren opdat hun stookkosten lager worden. Het gaat dus niet om vervanging, maar om het voor het eerst aanbrengen van spouwmuurisolatie. De muren lopen niet door naar de voor- en achterzijde van het gebouw. Voor- en achterzijde bestaan voornamelijk uit glas en gevelbeplating.
Het gebouw heeft een VVE. Het Reglement van Splitsing 1973 is van toepassing. Het gebouw stamt uit de zestiger jaren en is goed onderhouden. De zijmuren behoren tot de constructie van het gebouw en daarmee tot de gemeenschappelijke zaken.
De vraag is wie de kosten van de spouwmuurisolatie in de zijmuren behoort te dragen. Zijn dat de vier bewoners.die baat bij deze isolatie hebben of is dit de VVE?.

Het betreft (onderhouds)werkzaamheden, dan veranderingen aan de gemeenschappelijke gedeeltelijk van het gebouw, waarvan de kosten in principe voor rekening van de gemeenschappelijke eigenaren komen.

Aangezien het geen zuiver onderhoud betreft, maar veranderingen aan het gebouw, die kosten met zich mee brengen is hiervoor mijns inziens de toestemming van de vergadering nodig. De vergadering zal hieromtrent dus een besluit moeten nemen. Dit besluit kunt u bij de kantonrechter aanvechten, indien u zich daarin niet kunt vinden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie. Toch nog even het volgende. Het gaat hier weliswaar om werkzaamheden aan de gemeenschappelijke zaken van de VVE maar de vraag is of, daar waar zijmuur-isolatie voor het eerst wordt toegepast, dit wel onder het begrip onderhoud valt. Feitelijk wordt een element toegevoegd in de vorm van isolatiemateriaal tot voordeel van slechts een deel van de bewoners. Het is kostenbesparend maar is niet noodzakelijk. Van andere redenen, zoals vochtproblemen, is geen sprake.


Klopt, daarom heb ik "onderhoud" ook tussen haakjes gezet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag