Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte,
Ik huur in een havenstad een woning, welke ook te koop stond. Half jaar geleden kon ik tot mijn geluk zelf ook de woning kopen, en dat lukte bijna op een haar na. Op het allerlaatst werd het afgeblazen tot mijn spijt.

Kort daarop, twee dagen na afzegging kreeg ik onvoorzien een mededeling dat de huur afgelopen is, en ik plots per augustus het pand moet verlaten.

Heb veel schade hierdoor want na de taxatie €145000 veel spullen aangeschaft omdat ik zo goed als zeker wist dat het huis van mij zou worden. Zodat ik dat huisraad moet verkopen of een dure verhuizing. Ook het tapijt boven wilde ik weghalen, en ziet er wat slijts uit. Nu maak ik geen kans meer op de borgsom waarrschijnlijk.

En dan een nieuw huurhuis zoeken is helemaal een onmogelijkheid. Wat voor rechten heb ik zoal?

Om uw rechten te kunnen bepalen is van belang om te weten of sprake is van "leegstandswet- huur" of huur van zelfstandige woning voor bepaalde tijd met een termijn van niet meer dan 2 jaar.
Is van deze bijzondere verhuur mogelijkheden geen sprake, dan heeft u als huurder een sterke positie en zal de verhuurder alleen van u kunnen verlangen daT u de woning verlaat indien de rechter een daartoe door verhuurder in te dienen eis heeft toegewezen. Zie ook: https://www.woonbond.nl/woning-zoeken-recht/tijdelijk-huren

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel, het is inderdaad de leegstandswet. Maar het laatste half jaar was ik in onderhandeling met de hypotheek bank, samen met makelaar en koper. Ik betaalde mijn huur voor het zelfde huis. Dus ik ben nu dubbel de dupe, en geen koop, en geen huis, De afzegging van de hypotheek adviseuse verliep ook heel merkwaardig. Alles was goedgekeurd, taxatie, extra betaling via notaris, en plotseling kreeg ik de schuld van het annuleren van de hypotheek Inmiddels liggen klachten van mij over haar, die zeer serieus genomen werden. Ook sprak ze wel met de makelaar over het annuleren, als eerste, echter niet met mij. Ik ontving slechts een mailtje waarover ze niet in gesprek wilde. Twee dgn erna ontving ik de afzegging huur van de eigenaar al.

De verhuiskosten dan?, van de bank ontvang ik taxatiekosten retour.
nb
de makelaar verkoopt
zijn vrouw doet de leegstandswet


Gaat u na of aan alle eisen voor rechtsgeldige leegstandswet-huur is voldaan (zie mijn link naar de website van de woonbond). U schrijft "de makelaar verkoopt, zijn vrouw doet de leegstandswet" ; kan er op duiden dat er niet is voldaan aan de navolgende eisen:

Wanneer mag het?
De volgende woonruimte kan worden verhuurd onder de Leegstandwet:

te koop staande woning van een particuliere eigenaar (een eigenaar mag maximaal 2 koopwoningen tegelijk verhuren)
te koop staande huurwoning
huurwoning (bijv. van een woningcorporatie) die op termijn gesloopt of ingrijpend gerenoveerd wordt
woonruimte in een gebouw (bijvoorbeeld kantoor of school) dat in afwachting is van een andere bestemming, verkoop of verbouwing.

Zo nee, dan is sprake van gewone verhuur woonruimte en heeft u een sterke huurdersbescherming.

Voor het overige: het enkele feit dat de koop door u van uw huurwoning niet is doorgegaan en dat nu de huur wordt beeindigd, is als zodanig niet onrechtmatig, zodat ik hierin geen mogelijkheden voor u zie om schadevergoeding of compensatie te verlangen voor uitgaven die u in het mislukte koopproces heeft gedaan.

Uw opmerking dat u geen kans meer maakt op de borgsom begrijp ik niet. Als u de woning netjes en zonder huurachterstand oplevert, hoort u de borgsom gewoon terug betaald te krijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De afzegging van de hypotheek adviseuse verliep ook heel merkwaardig. Alles was goedgekeurd, taxatie, extra betaling via notaris, en plotseling kreeg ik de schuld van het annulering van de hypotheekverstrekker.. Inmiddels liggen er tal klachten van mij over haar, die zeer serieus genomen werden. Ook sprak ze wel met de makelaar over het annuleren, als eerste, echter niet met mij. Ik ontving slechts een mailtje waarover ze daarna niet in gesprek wilde. Twee dgn erna ontving ik de afzegging huur van de eigenaar al. Erg schrijnend want daar wist ik niets van. Maar mogelijk staan ze, vanwege de verlengde huurperiode door de koop, want moest tot febr, niet meer ingeschreven in de leegstandwet, dus ga ik volgende week naar het Gemeentehuis.
2
Omdat ik dacht dat het huis van mij zou worden was ik slordig met tapijt boven, dat wilde ik eruit halen, dus en krassen van de hond tegen de deur....

De verhuiskosten dan?, van de bank ontvang ik taxatiekosten retour. Kan ik ook meer kostenvergoeding vragen aan de bank?
nb



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag