Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik woon samen met mijn vriendin en onse dochter in het huis van mijn vriendin en haar ex. Ze zijn al ruim 8 jaar uit elkaar, maar krijgen het huis niet verkocht. Het huis is vóór de crisis gekocht met een enorme hypotheek, die we zelfs met twee salarissen niet betaald kunnen krijgen. Dus elke maand betaald de ex nog mee aan de hypotheek.

Het huis zal hoe dan ook met een restschuld verkocht worden. 2 jaar geleden (april 2016) een koppel gehad dat het huis wilde kopen, maar de ex van mijn vriendin vond het bod veel te laag, maar heeft uiteindelijk 2 maanden zeuren wel als eerste de voorlopige koopakte getekend. Maar door het lange dwalen, hebben de kopers de gelegenheid gehad bouwgrond te kopen. Verkoop van de baan.

In november 2017 eindelijk weer een ander stel met een gelijkwaardig bod. Zelfde verhaal: ex vind het te laag en wil niet meewerken. Uiteindelijk is de verkoop niet doorgegaan vanwege "onvoorziene priveomstandigheden" aan koperszijde,

Vorige week (mei 2018) nieuwe geinteresseerden en wederom een bod, lager dan de vorige twee. Maar meteen al weer boze reacties van de ex...die wil weer niet meewerken waardoor de verkoop weer dreigt af te ketsen.

De kosten van de hypotheek en het onderhoud van het huis zijn zó hoog, dat wij er elke maand spaargeld aan besteden. Maar dit houden we niet nog een half jaar vol. We willen het huis dus nu kosten wat kost verkopen en de restschuld accepteren zoals ie is.

Omdat het huis onder water staat moet de bank goedkeuring geven, en elk jaar willen ze het huis opnieuw taxeren. In de voorlopige koopakte staat als ontbindende voorwaarden heel duidelijk dat de bank akkoord moet gaan én ook dat wanneer er nieuwe geinteresseerden zijn die binnen een bepaald tijdsbestek tegen gunstigere voorwaarden het huis willen kopen, wij als verkopende partij het recht tot ontbinding hebben.

Twee duidelijke voowaarden die geen reden kunnen zijn voor de ex om niet te tekenen. Maar vooralsnog is meneer erg stug en tegendraads.

Vraag:
Kan een machtiging tegeldemaking (ex artikel 3:174BW) een oplossing bieden? Alle financiele berekeningen laten duidelijk zien dat het voor hem ook gunstiger is om nu te verkopen met een restschuld, dan nog een tijd mee te betalen. Of zijn er andere manieren om hem te dwingen of te omzeilen? Na 8 jaar wil je toch eindelijk je eigen weg kunnen gaan, zonder zo'n blok aan je been.

PS: door wijziging in arbeidsomstandigheden gaat één van ons waarschijnlijk(!) minder verdienen, waardoor de hypotheek betalen nóg lastiger gaat worden.

Er zijn voldoende gronden om bij de rechter een vervangende machtiging te vragen tot verkoop van de woning (en verdere verdeling van de boedel)

De voorkeur geniet natuurlijk om in overleg afspraken te maken. Als dat niet lukt dan rest niets anders dan de vervangende toestemming van de rechter te vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor dit bericht. Dat geeft de burger moed! We hopen er op korte termijn zelf uit te kunnen komen, maar anders is dit een prettige stok achter de deur. Vraag is dan wel: komt een uitspraak niet te laat? Hoe lang kan zo’n kort geding duren? Kunnen de gemaakte kosten ook op deze ex verhaald worden? En tot wanneer is de uitspraak geldig (in het geval dat voor de derde keer de verkoop niet door zou gaan en het weer een jaar duurt voordat er kandidaten zich melden)?


Een kort geding gaat snel en normaal gesproken kan binnen enkele weken worden gedagvaard. De zaak wordt dan gelijk mondeling behandeld. Een uitspraak van de Rechtbank verjaard na 20 jaren.

In het familierecht is het zo dat - gewezen - echtgenoten of partner zelf de kosten dragen. Er zijn wel uitzonderingen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag