Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


goede morgen,
ik heb een vraag over een gedempte sloot voor ons huis in het buitengebied van de gemeente.

De gemeente is bezig naar onderzoek van gebruik gemeentegrond. wij kregen een brief waarin wij het aanbod krijgen om 150m2 dat wij aan de voorkant van ons huis te huren. voor een periode van 5 jaar.
Mondeling werd mij verteld dat ik het stuk niet kan kopen omdat ze de mogelijkheid open willen houden dat de sloot weer hersteld wordt door het waterschap.

Situatie:
Mijn man heeft het huis in 1999 gekocht en toen was de voorkant tot de straat al tuin. er stonden struiken om heen (geen vast hek).

Kadastraal loopt het erf tot de kant van de sloot die het dichtst bij het huis ligt.
Echter het gedeelte van de sloot dat voor het huis langs loopt is door de vorige bewoner gedempt en is nu dus onderdeel van de tuin. +/- 4 m diep, over de gehele lengte van het perceel. dit stuk noem ik nu " de gedempte sloot"
het total stuk grond dat bij de tuin getrokken is, is ongeveer 150m2 en loopt tot de straat. dit tweede gedeelte noem ik nu gemakshalve even " de berm" .

De sloot is 50 jaar geleden gedempt. wij hebben zelf op het weiland een sloot laten graven om water af te voeren. daarnaast is er een bio poel gegraven (opvang van water)

Wij hebben op het stuk gedempte sloot een gastank geplaatst (5 jaar geleden) en verder een parkeerplaats met grof puin verhard. (3 jaar geleden)

wat ik al gedaan heb:
Ik heb het waterschap en het gemeente archief gebeld en er zijn geen foto's en/of afspraken over de voortuin en/of over de gedempte sloot.

ik heb inmiddels 3 getuigenissen verzameld die vertellen dat de sloot gedurende de ruilverkaveling midden jaren 60 gedempt is door de vorige bewoners.
incl een foto van de voortuin uit 1995. hier ziet men dat de sloot gedempt is. ook hier staan er struiken op het stuk berm naar de straat maar geen vaste hek of haag.

De gemeente vertelde gedurende een voorlichting avond dat er een haag/hek om de gemeente grond geplaatst moet worden en dan pas is er sprake van in bezit nemen. het maaien van een stuk is in gebruik nemen en dan heb je verder geen rechten.

Mijn mening is dat als je een sloot dempt dat dat ook een teken is van in bezit nemen. Dempen weegt even zwaar als een hek ergens om heen zetten. aangezien het een duidelijk handeling is die de gemeente toentertijd had kunnen waarnemen en waar ze op hadden kunnen handhaven.

Mijn vragen:
1. Kan ik aanspraak maken op verjaring van het totale stuk, berm en gedempte sloot (150m2)
2. is het mogelijk om het stuk gedempte sloot bv wel onder verjaarding te laten vallen maar het stuk ' berm' niet. i.e. er is sprake van gedeelte van gemeentegrond is in gebruik genomen (en geven we terug) en gedeelte gedempte sloot in bezit genomen en mogen we nu door verjaarding wel houden?
3. wat als ze over 5 jaar de sloot willen herstellen. door nu akkoord te gaan met de huurovereenkomst, kan het dan zijn dat ik zelf straks de kosten moet dragen van het doortrekken van de sloot voor ons huis?
4. als ik ook het stuk gedempte sloot ga huren, accepteer ik door het tekenen van de huurovereenkomst ook dat ze over i.e. 5 jaar een sloot op 3 m van het huis kunnen graven? Kan ik dat op een of andere manier tegenhouden?

ik hoor graag van u,
met vriendelijke groet

Om verkrijgende verjaring van grond van start te kunnen laten gaan, moet er sprake zijn van "landje pik". De partij die zich op verkrijging als gevolg van verjaring beroept, moet bewijzen dat hij in weerwil van het recht van de ander, de grond in bezit heeft genomen. Het enkele gebruik van grond van een ander is onvoldoende om als bezit te gelden. Het omheinen van de grond van een ander (zodat die ander de grond niet meer kan gebruiken) is echter wel een duidelijke inbezit neming.
Als een sloot van een ander dient als erfscheiding, dan is het bepleitbaar dat het dempen van die sloot, en vervolgens zelf ingebruiknemen van de gedempte ook een duidelijke aanwijzing voor inbezitneming is. Immer de eigenaar ziet dat zijn sloot er niet meer is en dat een ander de slootstrook bij zijn grond heeft getrokken.

Ik adviseer u om niets te tekenen wat de gemeente u aanbiedt en ook ook om op geen enkele wijze enig recht van de gemeente te erkennen. Raadpleeg eerst een jurist die thuis is op het gebied van verjaring en eigendomsverkrijging en bepaal daarna of en hoe wordt gereageerd op de standpunten van de gemeente.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag