Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Vrijdagnacht ben ik met een vriend een bouwterrein opgegaan en zijn we naar binnen gegaan bij het appartementen complex dat daar gebouwd wordt. Het hek stond open, dus we konden gewoon naar binnen lopen. Er stonden geen ramen of deuren in het pand dus daar liepen we ook zo naar binnen. Een kwartiertje later zien we een paar zaklampen en na een kort ritje zitten we op het politie bureau. Na wat administratief werk krijgen we te horen dat de boete waarschijnlijk 95 Euro gaat worden en dat we beschuldigt zijn van inbraak. Nu heb ik hier een paar vraagjes over. Mag dit beschouw worden als inbraak? We hebben geen sloten gebroken en zijn ook niet over hekken geklommen. Dan zou het dus misschien insluiping zijn, ook een misdrijf. Maar is er wel sprake van insluiping als het pand niet bewoond is? We waren overigens niet met slechte intenties op het terrein, we wouden alleen op het dak klimmen.
Ben heel benieuwd of hier iemand weet of wij eerlijk behandelt zijn. Ik heb nog geen brief gekregen maar wil er alvast even achteraan gaan.

Daarnaast, als ik veroordeelt wordt voor inbraak. Krijg ik dan een strafblad? (of hoe dat dan ook heet tegenwoordig)
Het zou toch raar zijn als je een strafblad krijgt voor een boete van 95 Euro? Dat is nog minder dan een boete voor wildplassen...

Bedankt voor uw aandacht.

Ik kan niet in het hoofd van de rechter kijken, maar vermoed wel dat hij je er niet geheel zonder iets vanaf zal laten komen.
Maar je bent nog lang niet bij een rechter.
Er is door de politie iets geconstateerd; dat is namelijk hun werk.
De OvJ (Officier van Justitie) stelt vervolgens vast of er sprake is van een mogelijk strafbaar feit
De Rechter bepaalt of dat zo is en stelt de strafmaat vast

Dan kan er nog het volgende gebeuren: De politie laat het bij een melding, en er wordt niets doorgestuurd naar justitie. De aantekening staat wel in het systeem, maar daar gebeurt niets mee, tenzij je weer een keer bij de politie langsmoet.

De OvJ besluit dat het niet zo erg is en biedt je een transactieVOORSTEL aan. Dat lijkt op een boete, maar is niet hetzelfde. Je hoeft er niet op in te gan, maar mag ook naar de rechter.

De OvJ besluit te seponeren. "We hebben het te druk, dit is te moeilijk te bewijzen, dit is mijn tijd niet waard" En dan hoor je niets meer.

Wat nu te doen?

Voorlopig doe je niets . Je wacht netjes af en je gaat er van uit dat alles bij de politie en bij Justitie er op gericht is om jou een straf op te leggen TENZIJ jij kunt aantonen dat dat onredelijk is. De rechter zal overigens van hen vragen dat zij kunnen BEWIJZEN dat je strafbaar bezig was.

Verzamel de relevante feiten in bewijsvorm; stond het hek open? Zorg er dan voor dat je daar getuigen cq. foto's van hebt. Zorg voor bewijs van alle feitelijke omstandigheden, en van wat mensen gezegd hebben (in de vorm van getuigen en/of verklaringen daarvan.

Bedenk van te voren goed hoe je met de situatie om wilt gaan. Vraag, indien nodig, hulp aan iemand die meer ervaring heeft dan jij.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag