Stel vraag

Particulier


Ik heb een buitengerechtelijke vernietiging ingeroepen art.49 BW3 in 2012, waarbij een aannemer een bedrieglijke vordering heeft gesteld waarvoor hij het retentie recht heeft toegepast.

In de bovenvermelde verklaring heb ik een beroep gedaan op de wettelijke rente Richtlijn 2000/35/EG

Thans heb ik de aannemer een faxbericht toegezonden, dat ik zijn rechtshandeling in het beginsel van "fraus omnia corrumpit" vallen of te wel bedrieglijk bedrog, hierop heeft de aannemer nog niet gereageerd.

Welke stappen moeten er nu ondernomen worden en wil/kan mij daarbij helpen?

Als u de verklaring van vernietiging niet heeft gestuit in 2017 is deze verjaard . U kunt dan geen schade meer vorderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ja de verklaring is in 2017 gestuit.....


Nou , de aannemer heeft niet gereageerd, dan mag u al de rechtsgrond rechtsverwerking inroepen. Verder zal ik de zaak inhoudelijk moeten bestuderen om te bezien wat de juiste weg is om te bewandelen. In uw geval zou een gerechtelijke vaststelling van de vernietiging een mogelijk eerste stap zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hebt u de bevoegdheid om bij de rechtbank mij bij te staan, gelet dat het belang boven de grens ligt van de kantonrechter, of denkt u dat kwestie voorgelegd zou dienen de worden bij de Raad van Arbitrage voor de bouw?


De kwestie zal mogelijk niet aan de commissie kunnen worden voorgelegd, dat moet binnen een bepaalde periode nadat de klacht is ontstaan, wel bij de civiele rechter. Gaat de vordering ver boven de kantonrechtersgrens? Als dat niet zo is, kunt u de eis maximeren tot 25000,- inclusief proces zodat een advocaat niet verplicht is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb in 2014 en in 2017 de vernietigingsverklaring gestuit, nummer enige reactie ontvangen van de aannemer.

Ik zou gaarne even met je willen klankborden.

a) de rechtsgrondslag in de kwestie is een "bedrieglijke vordering"

b) de rechtsverwerking dat rekeninghouder binnen bekwame tijd heeft gereageerd;

c) de aannemer heeft de rechtsverwerking door eigen handelen of nalaten en kunnen laatstgenoemde géén beroep meer doen op een (wettelijk) recht. Indien de bij een rechtshandeling betrokken partijen berusten in de `buitengerechtelijke vernietigingsverklaring` daarvan geldt ten opzichte van een derde het vermoeden dat deze vernietigingsverklaring effect heeft gehad.

Bedrieglijk bedrog vernietigt alles?


Het vernietigt pas zodra de vordering niet is tegengesproken of verjaard. De verjaring is daarbij extreem hard, rechtsverwerking daarentegen wordt niet snel aangenomen. Pas als de rechter de gerechtelijke vernietiging heeft uitgesproken geldt deze , en denk daarbij ook aan de mogelijkheid van hoger beroep. Om er zeker van te zijn dat uw verweer rechtsgeldig en afdwingbaar wordt is er dus een rechtszaak nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag