Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn zwager is onlangs overleden. De erfenis is opgemaakt. Nu blijkt dat ik als schoonzus niets erf (mijn man, de broer van de overledene is reeds overleden). De erfenis gaat naar mijn 4 kinderen. Klopt dit?

Ook is 1 van mijn kinderen handelingsonbekwaam en ik ben daar mentor van. Zou ik het 1/4 deel wat hij krijgt uit deze erfenis van hem mogen overnemen?

Het klopt dat uw kinderen de plaats van uw overleden man innemen bij de vererving. Het erfdeel van het handelingsonbekwame kind komt aan dat kind toe, wel mag u dit erfdeel beheren maar niet "overnemen". Overigens dient in dit geval de nalatenschap te worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving, ik adviseer u hiervoor contact met een notaris op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De erfenis is inmiddels opgemaakt bij de notaris en positief afgerond dan kan aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving toch niet meer?


Het komt mij allemaal wat vreemd over. Indien er sprake is van handelingsonbekwame erfgenamen, dan mogen hun wettelijke vertegenwoordigers de nalatenschap slechts aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ter verduidelijking de zwager die de erfenis achterlaat is ook handelingsonbekwaam en heeft zijn broer als bewindvoerder (een andere broer van mijn overleden man dus)
Deze broer kent de financiƫn door en door. Er is nooit sprake geweest van schuld. De broer woont in een instelling en ontvangt bijdrage van de overheid. Deze zijn meer dan de kosten van de instelling. Verder heeft de broer geen bezit. Misschien is daarom afgezien van aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving?
In elk geval heb ik zelf geen inzage gehad of vragen hierover. De broer behartigt alle zaken bij de notaris.


Ik adviseer u contact met de notaris op te nemen en om uitleg over de gang van zaken te vragen, de wet laat geen ruimte om in dergelijke gevallen af te zien van aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag