Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


woon sinds 12 jaar in Duitsland , ik heb vernomen dat mijn moeder 10 April jongstleden is overleden (heeft haar hele leven in Nederland gewoond ) .
Ik had het laatste jaar geen contact meer met haar .
Daar het zou kunnen dat mijn 2 zusters die in Nederland wonen en ikzelf erfgenaam zijn heb ik geinformeerd bij de vriend waar mijn moeder jaren lang mee heeft samen gewoond .
Op de eerste brief die ik hem schreef kreeg ik geen reaktie , na de tweede brief die ik aangetekend heb verstuurd schreef hij het volgende :
je moeder heeft een testament nagelaten waarin zij mij heeft benoemd (de vriend) tot executeur-testamentair , met het recht van inbezitneming van haar gehele nalatenschap om deze af te wikkelen. Bij de fiscus is daarvoor termijn van 8 maanden vastgesteld .

Hij zegt op die gronden mij geen antwoord te willen geven op de door mij in de brief gestelde vragen .

In de bewuste brief had ik gevraagt :
Kopie van testament
Overlijdensakte
Boedelbeschrijving
Eventuele spaartegoeden/schulden

Ik heb van mijn jongste zuster waar ik nog contact mee heb , dat hij zowel haar als mijn oudere zus ook geen informatie geeft omtrend de eventuele erfenis .
Ik heb wel begrepen dat mijn zusters een beetje angst voor hem hebben (hij is in de zeventig maar heeft nog een erg grote mond ) .

Mijn vraag is : heeft hij het recht om ons alle informatie te onthouden ?

Zo niet , dan denk ik dat deze man alleen nog onder de indruk is van het schrijven van een advocaat die ik mezelf helaas niet veroorloven kan , ik bezit hier wel een beratungshilfeschein maar ik weet niet of die ook voor Nederland geldig is .

Ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen .

Wellicht kan ik u helpen. Voor een rechtsbelang in Nederland komt u mogelijk in aanmerking voor de door de overheid gesubsidieerde rechtshulp.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt de executeur aanspreken. Ik adviseer u om dat schriftelijk te doen.
Hij is verplicht u te informeren wie er erfgenamen zijn en over de boedelscheiding en ook om u bewijzen te sturen zodat u een en ander kunt controleren. Op grond van artikel 4:78 lid 1 BW heeft u recht op een afschrift van de bescheiden.
Een executeur-testamentair, oftewel een executeur, wordt in het testament van de erflater (de overledene) benoemd. De erflater kan kiezen om in zijn testament af te wijken van de wettelijke taken van de executeur. Hij kan zodoende de executeur specifieke taken opleggen of diens bevoegdheden inperken.
Een bekend voorbeeld hiervan is een ‘begrafenisexecuteur’. In dat geval mag de executeur alleen de uitvaart te regelen en niets meer. Wijkt de erflater in zijn testament niet af van de wettelijke taken, dan is de executeur na het aanvaarden van zijn benoeming verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis.
Een executeur heeft twee wettelijke taken:
1. Het beheren van de (goederen van de) nalatenschap;
2. Het voldoen van de schulden van de nalatenschap.
Het verdelen van de erfenis is dus geen taak van een executeur. De verdeling van de erfenis gebeurt na afloop van de taken van de executeur door de erfgenamen zelf. Om de taken goed te kunnen uitvoeren is een executeur verplicht om een overzicht te maken van alle bezittingen en schulden op de datum van het overlijden van de erflater (een boedelbeschrijving).
Het beheren van de (goederen van de) nalatenschap:
Beheer wordt uitgelegd als alle handelingen die voor een normaal gebruik van de goederen gunstig kunnen zijn.
Voorbeelden zulke handelingen van beheer zijn onder andere:
• Het innen van vorderingen;
• Het laten taxeren van de inboedel en de woning;
• Het verkopen van een effectenportefeuille;
• Het beheren van een onderneming;
• Het opzeggen van abonnementen;
Een executeur voert met uitsluiting van de erfgenamen het beheer over de erfenis. Dit betekent dat het de erfgenamen niet is toegestaan om beheers handelingen uit te voeren. Wel vertegenwoordigt de executeur tijdens zijn taakvervulling de erfgenamen, zowel in als buiten rechte.
Het voldoen van de schulden van de nalatenschap:
De tweede taak van een executeur is het voldoen van de schulden uit de erfenis die tijdens zijn beheer opeisbaar zijn. Opeisbaar betekent dat vanaf dat moment nakoming gevorderd kan worden. Hierbij gaat het niet alleen om de schulden die al opeisbaar waren voor het overlijden van de erflater, maar ook de schulden die tijdens het beheer van de executeur opeisbaar worden.
Onder schulden van de erfenis vallen onder meer:
• De kosten van lijkbezorging;
• De kosten van executele, met inbegrip van het loon van de executeur;
• De successierechten;
• De schulden uit legaten welke op een of meer erfgenamen rusten;
• Etc.
Einde taak executeur:
Het is niet zo dat een executeur nadat hij zijn rol heeft aanvaard, elk moment kan terugtreden. Hij moet zijn taak volbrengen tot het moment waarop zijn taak beëindigd is. Het is derhalve van belang dat je als executeur weet waar je aan begint en er goed over na denkt voordat je de taak accepteert.
De taak van een executeur kan op verschillende manieren eindigen. De meest voor de hand liggende manier is wanneer een executeur zijn taak heeft voltooid, maar zijn taak kan ook van rechtswege eindigen door zijn eigen dood of bijvoorbeeld doordat hij ontslagen wordt door de kantonrechter.
Wel is er nog een verschil tussen het einde van de taak van een executeur en het einde van zijn beheer over de erfenis. Zolang een executeur zijn beheer nog niet beëindigd heeft, blijft hij bevoegd de schulden van de erfenis te voldoen. Een executeur kan zijn beheer laten eindigen door na beëindiging van zijn taak de goederen uit de erfenis over te dragen aan de erfgenamen.
Tot slot dient een executeur aan het einde van zijn taken rekening en verantwoording af te leggen over het door hem gevoerde beheer aan degene die na hem tot beheer bevoegd is.
Dit kan een opvolgend executeur of vereffenaar zijn, maar het kunnen ook de erfgenamen van de erflater zijn. Gaan zij akkoord met de rekening en verantwoording, dan verlenen zij kwijting aan de executeur en eindigt daarmee diens verplichting als executeur-testamentair.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag