Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


N.a.v. het volgende antwoord van dhr. Van Binsbergen d.d. 16 oktober 2014: "Als het voor de omgevingsvergunning echter nodig is dat ontheffing wordt verleend voor afwijking van het bestemmingsplan, dan moet de gemeente wel het burenrecht meewegen als evident is dat het burenrecht wordt geschonden. In uw geval is dat m.i. het geval. De gemeente zal de vergunning in dat geval niet mogen verlenen."

Dit betreft een dakterras/ balkon waarvoor een omgevingsvergunning is verleend maar de buren geen toestemming hebben gegeven ogv het buren recht (bw boek 5 art 50). Waarom zal de gemeente de vergunning niet mogen verlenen in dit geval? En is er nog iets mogelijk als de bezwaarschrifttermijn is verlopen?

De aan of afwezigheid van privaatrechtelijke toestemming is geen toetsingsgrond bij het verlenen van een omgevingsvergunning.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie. Ik heb gelezen dat indien sprake is van een privaatrechtelijke belemmering met een evident karakter, een omgevingsvergunning met toepassing van art.2:12 Wabo, de omgevingsvergunning niet mag worden verleend. Wanneer is sprake van een evident karakter?

Zou er in dit geval sprake kunnen zijn van een evident karakter: door de buren is een uitbouw van 4 meter diep gerealeerd over de hele breedte van de achtergevel. Het betreft hier geschakelde heren huizen. De uitbouw steekt uit voorbij onze woning waardoor vanaf het dakterras van dichtbij (ca 40 cm) inkijk is in onze sere, eetkamer en keuken (welke over de gehele breedte ramen heeft). Daarnaast is er zicht in de volledige tuin. Voor de uitbouw en het dakterras is een vergunning verleend, helaas zijn wij als buren hierover niet geinformeerd en zagen wij dit pas toen er werd gestrt met bouwen en de bezwaarschrift procedure was verlopen. Wij hebben geen toestemming verleend.


Als u zonder bezwaar te maken de bezwaartermijn heeft laten voorbij gaan en de vergunning verlening wel op de wettelijke wijze is bekend gemaakt (dus in een plaatselijk huis aan huis verspreid blad), dan is de vergunning onherroeppelijk en kunt u hieraan niets meer doen, ook als de vergunning ten onrechte is verleend.
Het enige wat u kan doen is rechtstreeks actie tegen de buren ondernemen, als hetgeen zij willen gaan bouwen uw eigendomsrecht schendt (bouwen op of boven uw grond) of in strijd is met burenrecht (dakterras binnen 2 meter van de eigendomsgrens met uitzicht op uw erf) of zodanige overlast bij u veroorzaakt dat deze als onrechtmatig valt te beschouwen (bijv. alle licht aan uw erf wordt ontnomen) .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag