Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedenmiddag.

Het blijkt dat mijn broer veel geld heeft verduisterd uit de erfenis van mijn vader. Er is geen conflict daarover, hij geeft het toe. Hij wil het ons terugbetalen, maar heeft het geld niet.
De erfgenamen bestaan uit: mijn broer, mijn twee nichtjes (ipv mijn overleden zus) en ikzelf.
Er is nog een stuk erfenis te verdelen als de partner van mijn vader overlijdt, namelijk de helft van de waarde van het huis waarin zij woonden. Het huis is hypotheekvrij.

Mijn vraag is: kan mijn broer dat gedeelte van de erfenis wettelijk afstaan aan mijn nichtjes en mijzelf zodat hij daarmee zijn schuld aan ons afbetaald??

Indien vast staat dat uw broer uit de nalatenschap van uw vader verduisterd heeft dan is hij geen erfgenaam meer.
Ik adviseer u om alle feiten en omstandigheden schriftelijk vast te leggen en bewijsstukken toe te voegen en hem daar voor te laten tekenen. Dus een schuldverklaring en dat hij u en andere erfgenamen geld verschuldigd is.

Beoordeel dit antwoord:

De reactie van de heer Albersen is niet correct. Uw broer is niet zijn erfgenaamschap verloren door de verduistering, maar het kan wel zijn dat hij zijn aanspraak is verloren op zijn deel in hetgeen hij verduisterd heeft..Dat is echt wel wat anders.
Uw broer heeft waarschijnlijk zijn aandeel verspeeld in hetgeen hij verduisterd heeft. Voorbeeld: naast het huis was er 60.000. Stel dat uw broer dat geld weggemaakt en opgesoupeerd heeft. Dan is hij zijn normale 1/3 aandeel op die 60.000 kwijtgeraakt en moet hij nu aan u en aan uw nichtjes de 20.0009 betalen waarop zij al recht hadden + aan u en aan uw nichtjes elk 10.000, (dus 20.000 in totaal, zijn eigen aandeel). Dat is de straf voor de verduistering. Omdat de nalatenschap nog niet geheel is verdeeld kan bij de resterende verdeling wellicht nog wel een passende regeling getroffen worden die de fout van uw broer weer goed maakt.
Dat hoeft niet een heel ingewikkelde akte te zijn maar u heeft wel de hulp nodig van iemand met verstand van zaken. Ik adviseer u om een advocaat te raadplegen die verstand heeft van erfrecht. Die kunt u vinden op www.vean.nl, dat is de website van de vereniging van erfrechtadvocaten in Nederland. Ik ben ook bij de vereniging aangesloten. Als u wilt kan ik u verder helpen. Stuurt u me dan maar een mailtje.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag