Vraag

Beste meneer / mevrouw,

Mijn vriend en ik wonen op Bonaire. Hij is Colombiaan en woont hier al 5 jaar met een geldige verblijfsvergunning. Nu met de aanvraag van zijn 6e vergunning heeft hij problemen. Ik weet dat ze hier op het eiland liever geen nieuwe immigranten hebben en vooral niet vanuit Zuid Amerika. We zijn hier al ruim een half jaar voor aan het vechten maar helaas mag het niet baten. Wij waren er al over na aan het denken om volgend jaar te trouwen of geregistreerd partnerschap te doen. Door deze situatie willen we dit vervroegen want zoals het er nu naar uit ziet moet mijn vriend op 6 september het land verlaten.
Omdat geregistreerd partnerschap hier op Bonaire niet kan en wij niet voldoende geld hebben voor huwelijk, omdat we dat echt ceremonieel willen doen met het hele rattenplan, willen we dit jaar nog naar Nederland komen en daar geregistreerd partnerschap afleggen. Nu hoorde ik verschillende verhalen dat geregistreerd partnerschap of huwelijk geen garantie geven dat hij dan wel mag blijven.

Klopt dit? En zo ja hoe zit het dan met de wet dat als je gehuwd bent of geregistreerd partnerschap hebt en je niet buiten tafel en bed mag leven?

We houden ontzettend veel van elkaar en we willen elkaar echt niet opgeven door deze situatie. We zijn al zo lang aan het vechten hiervoor maar nu omdat de opties steeds minder worden en de tijd begint te dringen worden we wanhopig. Hij heeft niets meer in Colombia, hij woont al bijna 6 jaar hier op Bonaire.

Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven of tips met dingen die we kunnen doen.

Deel deze vraag

7 Reacties

1 Allereerst zou ik graag willen weten welke verblijfsvergunning uw partner heeft en door welk overheidsorgaan deze verstrekt is. Blijkbaar is het één die slechts een jaar geldig is. Omdat Bonaire via Nederland valt onder het Europese recht zou een beroep op Europese richtlijnen mogelijk moeten zijn, zodat een vast verblijfsrecht aangevraagd kan worden.
Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kunt u het verblijf koppelen aan de familierelatie die hij met u heeft. Maar dan is wel van belang goed op de hoogte te zijn van bijv. eventuele inkomenseisen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk bedankt voor uw reactie.

Mijn vriend heeft een tewerkstellingsvergunning via de SZW en een verblijfsvergunning via de IND op Bonaire waarbij het bedrijf waarvoor hij werkt voor hem heeft getekend voor 1 jaar.
Mijn vriend en ik twijfelen om toch in huwelijk te treden op Bonaire. Dan zou hij een verblijfsvergunning voor 5 jaar kunnen krijgen mits ik voldoende verdien inderdaad. Als ik het goed begrijp is het nu zo dat hij na 5 jaar huwelijk de Nederlandse nationaliteit kan krijgen en niet meer na 3 jaar al.

Bij de immigratiedienst van Bonaire las ik dat als je 5 geldige verblijfsvergunningen achter elkaar hebt zonder verblijfsgat ertussen dan mag je een verblijfsvergunning van 5 jaar aanvragen waarbij hij vrij is om te werken waar hij wilt. Tegen hem hebben ze altijd gezegd dat hij 6 jaar nodig heeft. Daarom had hij nog geen aanvraag ingediend voor de verblijfsvergunning van onbepaalde tijd (zoals ze dat noemen) hebben wij daar nu nog wel recht op?
Want hij heeft die 5 jaar wel voldaan zonder gat. Pas tussen zijn 5e en 6e jaar zit nu een gat.

Bij de IND zeggen ze dat de voorgaande jaren nu vervallen zijn door dat gat en dat hij opnieuw 5 jaar lang elk jaar een werk en verblijfsvergunning in moet dienen voordat hij zijn onbepaalde verblijfsvergunning aan mag vragen. Maar ze kunnen toch niet zomaar zeggen dat die 5 jaar die hij al heeft nu ineens niet meer bestaan en niets meer waars zijn.
Iedereen bij de IND op Bonaire zegt iets anders en ze proberen hier hun eigen regels te maken om mensen maar buiten te houden. Daarom vraag ik hulp van buitenaf.
Want hebben we niet nu ook al recht op de onbepaalde verblijfsvergunning omdat hij al 5 vergunningen heeft?

Alvast enorm bedankt voor uw hulp!
Geachte mevrouw,

Dank voor uw verduidelijking. Allereerst wil ik even doorgeven dat ik het Europese recht even laat liggen. Het is niet duidelijk welke onderdelen op uw partner, als zogenaamde derdelander, van toepassing zijn. Daarover zou geprocedeerd moeten worden. Wat ik begrijp is dat de aanvraag valt onder de Wet Toelating en Uitzetting BES (Bonaire, Eustatius en Saba) en onder de het Besluit T en U plus de Circulaire T en U. Op grond van art. 5.45 BTU -Bes en hoofdstuk 3.2.2 CTU -Bes moet na vijf jaren onafgebroken verblijf, zoals bij uw partner, een verblijfsvergunning onbepaalde tijd worden verleend. U schrijft 'dat hij problemen heeft met de aanvraag voor jaar 6'. Daaruit begrijp ik dat die aanvraag wel is gedaan. De IND had die aanvraag moeten interpreteren als een aanvraag voor onbepaalde tijd.Dan is er ook geen sprake van een verblijfsgat. Ik hoop dat u hier wat mee kunt.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk bedankt voor uw reactie.

Mijn vriend heeft een tewerkstellingsvergunning via de SZW en een verblijfsvergunning via de IND op Bonaire waarbij het bedrijf waarvoor hij werkt voor hem heeft getekend voor 1 jaar.
Mijn vriend en ik twijfelen om toch in huwelijk te treden op Bonaire. Dan zou hij een verblijfsvergunning voor 5 jaar kunnen krijgen mits ik voldoende verdien inderdaad. Als ik het goed begrijp is het nu zo dat hij na 5 jaar huwelijk de Nederlandse nationaliteit kan krijgen en niet meer na 3 jaar al.

Bij de immigratiedienst van Bonaire las ik dat als je 5 geldige verblijfsvergunningen achter elkaar hebt zonder verblijfsgat ertussen dan mag je een verblijfsvergunning van 5 jaar aanvragen waarbij hij vrij is om te werken waar hij wilt. Tegen hem hebben ze altijd gezegd dat hij 6 jaar nodig heeft. Daarom had hij nog geen aanvraag ingediend voor de verblijfsvergunning van onbepaalde tijd (zoals ze dat noemen) hebben wij daar nu nog wel recht op?
Want hij heeft die 5 jaar wel voldaan zonder gat. Pas tussen zijn 5e en 6e jaar zit nu een gat.

Bij de IND zeggen ze dat de voorgaande jaren nu vervallen zijn door dat gat en dat hij opnieuw 5 jaar lang elk jaar een werk en verblijfsvergunning in moet dienen voordat hij zijn onbepaalde verblijfsvergunning aan mag vragen. Maar ze kunnen toch niet zomaar zeggen dat die 5 jaar die hij al heeft nu ineens niet meer bestaan en niets meer waars zijn.
Iedereen bij de IND op Bonaire zegt iets anders en ze proberen hier hun eigen regels te maken om mensen maar buiten te houden. Daarom vraag ik hulp van buitenaf.
Want hebben we niet nu ook al recht op de onbepaalde verblijfsvergunning omdat hij al 5 vergunningen heeft?

Alvast enorm bedankt voor uw hulp!
Geachte mevrouw, ik begrijp dat uw partner door verkeerde informatie van de kant van de IND helemaal geen aanvraag heeft gedaan. Is hij nu zonder vergunning op het eiland?
Wanneer uw partner vanaf 4 maand voor de afloop van zijn vijfde verblijfsvergunning kan bewijzen dat ze hem altijd, zoals u zegt, verkeerd hebben voorgelicht, door 6 ipv 5 jaar te noemen, dan zou uw alsnog een aanvraag onbepaalde tijd kunnen doen (binnen 6 maand na afloop laatste vergunning) waarbij u stelt dat u niet toerekenbaar te laat bent met deze aanvraag door verkeerde voorlichting en dat vanwege 5 jaar aaneensluitend rechtmatig verblijf er recht bestaat op vergunning onbepaalde tijd. Zie mijn tweede reactie. Dit is te lezen in art.1.12.1 van de Circulaire Toelating en Vertrek BES. Als dit alles niets oplevert is er inderdaad sprake van een verblijfsgat en moet de teller opnieuw bij 0 gaan lopen.

U zou dan ook kunnen overwegen bij afwijzing in bezwaar te gaan.
Een andere route voor verblijfsrecht partner is inderdaad verblijf op basis van gezinshereniging Om het simpel te houden is nodig een huwelijksakte en bewijs van duurzaam inkomen (betekent nog een jaar vooruitzicht op dit inkomen, dat uit verschillende componenten mag bestaan) en dat bruto minimaal op 1680 USD pm uitkomt. Zie 1.9.32 en 1.9.33 van de genoemde Circulaire.
U kunt ook overwegen een rechtshulpverlener te raadplegen op Bonaire zelf, om u met het aanvraagproces te ondersteunen, bij zowel de ene als de andere aanvraag.
Veel succes, en mocht u resultaat boeken, dan hoor ik dat graag..

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****
Reactie van de vraagsteller
Oke dankuwel voor uw verduidelijking.
Helaas hebben wij er geen bewijs van dat er tegen hem 6 jaar is gezegd omdat dat alleen modeling aan de balie tegen hem werd verteld en we hebben dit dus niet zwart op wit. Ook zijn we daar nu al te laat voor.
Mijn vriend had zijn aanvraag voor zijn 6e vergunning ingediend in september 2017.
Pas begin december kregen wij te horen dat deze was afgewezen. Hier zijn wij tegen in bezwaar gegaan maar eind januari hadden wij hier nog niets van vernomen en adviseerde de baliemedewerker van de IND ons om zo snel mogelijk een andere baan te vinden en een nieuwe aanvraag in te dienen.
Dit hebben wij gedaan en in maart hebben wij de nieuwe aanvraag ingrediend voordat zijn sticker in zijn paspoort verliep. Inmiddels heeft hij een nieuwe sticker in zijn paspoort ontvangen van deze aanvraag waarbij hij tot september in Bonaire mag verblijven.
Helaas kregen wij 3 weken terug pas te horen dat ook deze aanvraag is afgewezen. Hier zijn wij weer tegen in bezwaar gegaan. Zo zijn we dus al bijna een jaar verder... en elke keer word zijn aanvraag afgewezen door problemen of foute informatie van het bedrijf en niet door mijn vriend zelf.

Erg jammer maar hartelijk dank voor uw hulp. Wij zullen nog even verder moeten vechten helaas.
Procedureel is één en ander niet vlekkeloos verlopen. In plaats van in januari een nieuwe aanvraag te doen had u in eerste instantie ook schorsing van de rechtsgevolgen kunnen aanvragen of een voorlopige voorziening om de uitkomst van het bezwaar rechtmatig te kunnen afwachten. Er geldt trouwens een termijn van 4 maanden eventueel met 30 dagen te verlengen. Zolang mag de bezwaarafdeling erover doen. Verder merk ik dat de regelgeving toch anders is dan in Nederland en kan ik bijv. niets vinden over een plicht tot horen. Ook is mij onduidelijk of u door het doen van een nieuwe aanvraag automatisch uw eerdere bezwaar hebt ingetrokken. Wanneer dat niet het geval is zou u in beroep kunnen gaan en toetst de rechter alsnog de rechtmatigheid van het eerste besluit dat is genomen nav de aanvraag in september 2017
Ik zou u willen adviseren een rechtshulpverlener erbij te betrekken met grondige kennis van de regelgeving in de BES-wet en de daarop gebaseerde regelingen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
*****

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm