Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een aantal vragen.
Ik werk bij een landelijk dagblad en ben onlangs op non-actief gesteld door mijn werkgever. Ik werk hier al met plezier al 10 jaar! Mijn werkgever was niet op de hoogte van mijn deelname aan een programma (dit houd ik liever privé). Veel bedrijven en organisaties willen niet met mij geassocieerd worden i.v.m. negatieve berichtgeving in de media. Ook moet ik erbij zeggen dat geen 'leuke' verleden heb. Ook heb ik een gesprek gehad met mijn werkgever en hij heeft mij meteen op non-actief gesteld, voordat ik naar ging heeft hij mij 2 keuzes voorgesteld, of: 1. overplaatsing naar een administratieve bureaufunctie op kantoor waar ik geen klantcontact meer heb. wel is deze functie veel minder uitdagende functie met een lager salaris, een nieuwe proeftijd, maar ook geen laptop, telefoon en leaseauto meer van de zaak. Of, 2. ontslag wegens een dringende reden.

Zelf weet ik niet zo goed welke keuze ik moet nemen. Bij de eerste optie verlies ik mijn vrijheid, zit ik in een proeftijd en ga ik minder verdienen! De tweede optie is ook niet ideaal, want wie zegt dat ik zo eenvoudig aan een nieuwe baan kom in de krantenwereld?

Bestaat er een ander mogelijkheid dan deze 2 keuzes van de werkgever? En hoe zit het met mijn WW-rechten als er sprake is van ontslag op staande voet? En had er specifiek in mijn arbeidscontract moeten staan over het verrichten van bepaalde activiteiten in privétijd? In mijn cao staat dit in ieder geval niet in!

Ik hoop dat ik voldoende heb toegelicht voor een advies. Voor nu is het voor mij nog niet helemaal duidelijk wat mijn rechten en plichten zijn.

Graag hoor ik een spoedige antwoord!

De keuzes van uw werkgever zijn logisch maar de eerste keuze van overplaatsing waarbij er sprake is van demotie kan niet zomaar in werking treden. Daar zal voor deze functiewijziging eerst toestemming moeten zijn in het contract of cao. Ontbreekt deze dan handelt uw werkgever onrechtmatig. De 2e keuze ontslag heeft tot gevolg dat in het normale geval geen WW-uitkering volgt. Immers, u zou dan verwijtbaar werkloos zijn geworden. In de cao hoeft niet expliciet te staan over het verrichten van bepaalde activiteiten in privetijd. Het hangt helemaal af van de omstandigheden of ontslag is gerechtvaardigd. Ik raad u aan niet zomaar akkoord te gaan met keuze 1 en bij keuze 2 dit aan te vechten. Daarbij doet u er verstandig aan juridische hulp in te schakelen. Desgewenst kan ik u hierin bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Voor ontslag op staande voet heeft de werkgever een dringende reden nodig. Activiteiten in privétijd leveren meestal geen dringende reden op. Er moet dan ook wel iets zeer ernstigs aan de hand zijn. U geeft daarover weinig details.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag