Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben sinds augustus 2017 werkzaam bij ''bedrijf''. In februari heb ik verteld dat ik 8 weken zwanger ben. Inmiddels ben ik 22 weken en heb ik te horen gekregen dat ze mijn contract niet gaan verlengen. In een eerder functioneringsgesprek is niet naar voren gekomen dat mijn functioneren niet in orde is. Daarnaast hebben ze drie weken geleden nog een evaluatiegesprek gedaan waar ook niks naar voren is gekomen. Uit het niets wordt nu mijn contract niet verlengd en ze geven als rede op; jij bent er straks 4 maanden uit en we willen de afdeling daarom op een andere manier gaan indelen. Echter komt in de mail die ze naar kantoor rondsturen naar voren dat er zodra mijn zwangerschapsverlof in gaat een vacature vrij komt. Ik ben dus vrijwel zeker dat mijn contract niet wordt verlengd ivm mijn zwangerschap. Wat adviseren jullie. Ik heb aan de ene kant geen zin in een hele strijd en hoef ook echt niet voor een baas te werken die mij niet wilt. Maar ik vind het wel mega oneerlijk.

Ontslag vanwege zwangerschap is niet toegestaan, daarvoor geldt er een ontslagbescherming. De werkgever kan wel besluiten om het contract om andere redenen niet te verlengen of van rechtswege af te laten lopen. Daar is in beginsel niets tegen te doen. Pas als u kunt aantonen dat uw ontslag te wijten is vanwege uw zwangerschap dan kunt u daar stappen tegen nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Ontslag wegens zwangerschap mag niet. Helaas komt dit nog steeds (te) vaak voor.

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt na het verstrijken van de tijd van rechtswege. In normale gevallen kunt u daartegen niets doen. Dit is anders wanneer het gebeurt wegens zwangerschap. In dat geval is het discriminatoir en dus verboden..

U kunt protest aantekenen tegen het ontslag. Handhaaft de werkgever het ontslag:
1. u kunt 10x slikken en het accepteren;
2. u kunt actie ondernemen. U moet dan bewijzen dat het ontslag wegens zwangerschap is. Uw verhaal biedt daarvoor aanknopingspunten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag