Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenavond,

Een makelaar via vrienden blijkt ongeschikt voor het type verkoop van mijn huis. Tot twee keer toe werd er een veel te lage vraagprijs voorgesteld en er was duidelijk geen marktonderzoek gedaan.
Er is geen contract getekend. De makelaar heeft het huis bekeken, de NEN-meting laten doen (zonder m3 en spcificatie van het perceeloppervlak) en verder niets. Als verkoper heb ik hem laten weten te willen stoppen met hem als makelaar en gezegd het gedane werk te betalen betalen en met andere makelaars briefings te doen, voor een ware keuze dit keer.

De huidige makelaar blijkt niet (meer?) ingeschreven te zijn, ookal presenteert hij zich als zodanig, bij geen van de bekende verenigingen voor makelaars Wel werkt deze samen met een andere makelaar die wel ingeschreven is bij een van de verenigingen.

Wat kan ik nu verwachten? Kan ik stoppen met deze makelaar zonder problemen gezien er niets op schrift is gesteld qua contract?
Wat als deze bergen geld probeert te claimen?

Alvast dank.

Er is in beginsel een mondelinge overeenkomst met de makelaar die rechtsgeldig is doch lastig te bewijzen. U kunt deze overeenkomst beƫindigen, maar de kans is aanwezig dat de makelaar betaling voor zijn diensten wenst. Het is dan aan de makelaar om aan te tonen om welke diensten het gaat tegen welk tarief, een lastige opgave. Het moet wel om redelijke kosten gaan.
Komt u er samen niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik heb de makelaar al gevraagd mij een factuur te sturen van de firma die de meting deed en van de gemaakte kosten voor enkele bezoeken aan het huis en wacht op antwoord. Dat hij vergoed wordt hiervoor vind ik meer dan juist, als deze kosten maar niet worden opgeblazen en er toch nog een deel van de courtage zal worden gevraagd wat mij, gezien er nog bijna niets is gedaan, onrechtmatig lijkt.
Mocht ik er zo niet uitkomen zal ik zeker uw hulp inroepen.
Nogmaals dank.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag