Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hallo,

Buurvrouw van mij kwam gisteren met de volgende vraag. Haar vriendin woont al minstens 10 jaar in Nederland, en spreekt de nederlandse taal, voldoende en wordt nu door haar vriend op straat gezet. Hij heeft haar 10 jaar geleden uit Tailand meegebracht. Ze woont bij hem in zijn eigen huis. Ze poetst al jaren op verschillende adressen, zwart, en mag dat naar haar kinderen in
Tailand sturen. Ze zijn niet getrouwd of ger.p. Vriend heeft alles geregeld toen en ze weet niet of ze wat getekend heeft en hij geeft geen informatie. Is er ergens iets in de wet wat hem verplicht om voor haar te zorgen, hij heeft haar tenslotte gehaald uit Tailand. Als zou blijken dat ze meebetaald heeft aan bijv. eten of gas,water en licht o.i.d. zou ze dan sterker staan.Van wie krijgt ze inkomen, bijstand? Ik kan op google hier nergens iets over vinden.

Met vriendelijke groet.

Wat u schetst klinkt niet als mensenhandel, maar uitsluiten kan je dit ook niet.
Wanneer het wel uitgesloten is zou de Thaise mevrouw verblijf kunnen hebben via haar partner. Dit kan ook zonder huwelijk en geregistreerd partnerschap. De buurvrouw zou haar kunnen vragen naar haar identiteitsbewijs. Wanneer er langer dan 10 jaar een bestendige relatie is geweest met daaraan gekoppeld het verblijfsrecht, dan heeft de Thaise mevrouw nu een zelfstandig recht op verblijf. Voor laagdrempelige info kan zij terecht bij het Juridisch Loket, en vervolgens bij de IND. De gemeente is verantwoordelijk voor nieuwe huisvesting.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor Uw snelle reactie. Het was een liefdesrelatie . Is hij ergens aanprakelijk voor of mag hij haar zomaar op straat zetten zonder geld. Komt zij dan voor bijstand in aanmerking? of moet hij haar onderhouden?


Zij komt voor bijstand in aanmerking. Als er inderdaad alleen is samengewoond zonder huwelijk/partnerschapsregistratie dan is er geen recht op partneralimentatie. De website van het Juridisch Loket kan ook informatie verstrekken. Nogmaals: het is wel van belang dat gekeken wordt naar de grond van haar verblijfsrecht . Het zou natuurlijk kunnen dat zij na 10 jaar allang de Nederlandse nationaliteit heeft aangevraagd en gekregen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag