Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Onze afdeling bestaat uit 10 medewerkers. Binnen onze afdeling zijn er sinds begin dit jaar conflicten met de collega's onderling. Ik ben daar werkzaam als ... Coördinator. Mijn vorige supervisor heeft de functie er bij neergelegd omdat hij niet in staat was kordaat op te treden en wanneer dit was eens “met een vuist op tafel te slaan “ en de conflicten van kwaad tot erger liet ontwikkelen. Ik heb meermaals aangegeven waar de afdelingsconflicten door zijn ontstaan, en heb meermaals aangegeven dat dit opgelost moet worden. Ik heb bergen met bewijzen aangevoerd over collega's die niet functioneerden; 1 collega is goed voor 80% van de fouten, en we zijn met 10 man, en ik heb in mijn eentje in het afgelopen jaar net zoveel werk verzet als de andere ploeg van 3 personen. Nu zijn een collega waar ik geen conflict mee heb en ik samen ter verantwoording geroepen bij de directeur en een medewerker van Personeelszaken. Wij zijn degene die al maanden aangeven dat er diverse conflictsituaties zijn en dat de foutscore bij één van onze collega’s veel te hoog is. Wij hebben allebei een schriftelijke waarschuwing gekregen voor intimidatie, negatief verbaal en non-verbaal gedrag. Bij navraag kon de werkgever mij hierover geen verdere concretisering aanduiden. Hij wist me alleen te vertellen dat ik mijn karakter hierin hoor te veranderen, maar als hij niet kan zeggen of het bijv. verbaal of non verbaal gedrag is, hoe weet ik dan wat ik zou moeten veranderen in zijn ogen. Ik kwam in het gesprek met een pak papier van één cm dik aan feiten aan maar hier wilde hij niet inkijken en wilde hier verder niks over horen. Hij had zijn zaak al klaar was mijn gevoel. Ook personeelszaken welke bij het gesprek zat heeft mij nergens in gesteund. De veroorzakers van de conflicten zijn tot op heden niet op het matje geroepen, en gaan nog vrolijk door met weinig werk verzetten en veel fouten maken.

Uit het schrijven blijkt dat de brief in mijn personeelsdossier wordt opgenomen.
Ik wil die brief graag uit mijn dossier hebben aangezien hier niks concreets in staat. Ook heb ik nergens voor getekend. Mag een werkgever dit zomaar in mijn personeelsdossier toevoegen zonder concrete bewijzen en zonder dat ik ergens voor getekend heb, en wat zouden de stappen zijn die ik kan ondernemen tegen dit grote onrecht wat mij wordt aangedaan. Ik heb meerdere collega’s op meerdere afdelingen waar ik mee werk dit verhaal verteld en ze schieten allemaal in de lach. Ze vinden mij juist totaal niet intimiderend en snappen totaal niet waar dit vanaf komt. Ze willen zelfs als het nodig is een brief ondertekenen waaruit blijkt dat ze ons steunen en achter ons staan. Zelfs de ondernemingsraad binnen het bedrijf heeft spoedvergaderingen hierover ingelast omdat de manier waarop de werkgever nu bezig is zelfs hun in het verkeerde keelgat geschoten is.

Mijn verzoek aan u is of u mij kunt ondersteunen en helpen hoe de brief uit mijn personeelsdossier kan komen. Hoe de afdelingsconflicten aangepakt kunnen worden en hoe de toekomst voor mij in een rustiger vaarwater terecht kan komen.

Met vriendelijke groet,

Zie onderstaand de brief zoals deze verstuurd is naar mij en opgenomen is in mijn dossier

Geachte heer ***, beste ,
Middels dit schrijven wil ik ons gesprek van 26 november j.l. vastleggen waarbij naast u en ondergetekende
ook Mevrouw *** ***, Human Resource Manager, aanwezig was.

Tijdens een teambespreking bij ........ is gebleken dat er onderlinge problemen/conflicten waren
die het algehele functioneren van het team sterk beïnvloeden alsook effect hebben op afdelingen in de
directe omgeving. Het management heeft naar aanleiding hiervan een onderzoek ingesteld, samen met de
BPO functionaris, waarbij alle teamleden mondeling of schriftelijk hebben gereageerd alsook mensen
buiten de afdeling en ex-werknemers.

Uit de bevindingen van dit onderzoek blijkt dat u in de ontwikkeling van genoemde problemen een
nadrukkelijke rol heeft. U kunt hierbij denken aan intimidatie, negatief verbaal en non-verbaal gedrag.
Bovenstaand gedrag past niet binnen de normen en waarden die *** hanteert en wordt als volstrekt
onacceptabel en ontoelaatbaar beschouwd. Wij willen naar aanleiding van de bevindingen uit het
onderzoek dan ook gepaste maatregelen treffen.

Wij hebben samen de volgende afspraken gemaakt:
• U blijft coördinator binnen de afdeling ........
• U beschikt over meer dan voldoende kennis voor uw huidige functie en mogelijke doorgroei naar
een andere functie, echter uw imago binnen de organisatie blokkeert een mogelijke overstap.
• U zult meer uw eigen weg moeten kiezen, in plaats van andere mensen in uw omgeving te volgen
in negatief gedrag.
• Aanpassing van uw gedrag is van belang omdat uw wijze van communiceren en houding ten
opzichte van collega's en leidinggevenden uw functioneren en doorgroeimogelijkheden beperken.
........verwacht van u dat dergelijk gedrag in de toekomst niet meer voorkomt. Indien u terugvalt in gedrag
zoals omschreven zal dit aanleiding zijn voor onmiddellijke verdere disciplinaire maatregelen.

Een kopie van dit schrijven zal worden opgenomen in uw personeelsdossier.


De brief laten verwijderen zal niet lukken. Werkgever mag u nl. brieven schrijven. Wel is het mogelijk en aan te raden formeel tegen de inhoud ervan te (laten) protesteren, evt. inclusief verklaringen van anderen. U kunt hiervoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het advies van mijn collegajurist zou ik u zeker adviseren om tegen de inhoud van deze brief te protesteren. De inhoud blokkeert uw doorgroeimogelijkheden en kan worden gebruikt om 'verdere disciplinaire maatregelen' te legitimeren. Als u niets doet schaadt u uw rechts-, maar vooral ook uw onderhandelingspositie, mocht de situatie onverhoopt escaleren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank jullie wel voor dit snelle antwoord. Hoe maak ik op zoiets protest? Zijn hier richtlijnen voor en wat moet ik hier zoal in aanmerken? Moet ik in het protest ook nadrukkelijk hun er op wijzen dat er geen concrete aanwijzingen in staan?

Ook gaf de directeur mij te kennen dat mijn intimiderend karakter in het verleden er al voor gezorgd heeft dat ik nog geen hogere functie heb gekregen. Is dit dan geen nalatigheid van hem om mij toendertijd hier al van op de hoogte te stellen, en is hij dus eigelijk ook verantwoordelijk voor de verdere escalatie in conflicten? Dit ging over functies waar ik 3 jaar geleden al intern op gesolliciteerd had.



Er zijn geen richtlijnen, u kunt het beste gedetailleerd ingaan op alle beweringen van werkgever en deze weerleggen. En bij voorkeur met getuigenverklaringen, die uw positie sterker en die van werkgever zwakker maken. Overigens kan uw directeur niet achter met allerlei verwijten komen; dat had hij toen moeten doen. U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag