Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goeden middag
wij als vereniging bezitten een klein stukje grond naast een bedrijf , van dit stukje grond geebruiken wij zelf maar een klein stukje . nu heeft de eigenaar van het bedrijf naast ons , ons een x bedrag gebonden als sponsering met die afspraak dat hij dan een stukje van onze grond mag gebruiken . er staat verder niets op papier het bedrag dat wordt betaalt wordt geboekt als sponsering . nu is mijn vraag kan de eigenaar van het bedrijf rechten op ons stukje grond laten gelden om dat hij het mag gebruiken van ons . ik hoor graag van u


Meer dan het recht op gebruik valt niet af te dwingen, tenzij sprake zou zijn van verkrijgende verjaring (na 10 dan wel 20 jaar). U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
Vooropgesteld moet worden dat, nu de rechtsgrond een gebruiksovereenkomst is, er nooit sprake kan zijn van verkrijgende noch bevrijdende verjaring.

Minimale eisen dan:
-gedurende tien jaar bezit ter goeder trouw afgaande op kadastrale feiten of
-gedurende 20 jaar onrechtmatig bezit hebben genomen van de onroerende zaak wetende dat deze zaak toebehoort aan de ander (o.a door kadaster te raadplegen) . Als partijen samen afspreken dar er gebruik mag worden gemaakt van een stukje grond, is er sprake van een overeenkomst, goede trouw en een rechtmatige daad.

Mevrouw Doomernik geeft rechtens een fout antwoord.

Als u meer wilt weten over in gebruik nemen van onroerende zaken, al dan niet (on) rechtmatig, mag u mij vrijblijvend contacteren via de direct contact knop. Ook mag u de genoemde overeenkomst voorleggen zodat ik deze kan toetsen op wet en regelgeving,
Met vriendelijke groet,
mr. M. Martens- Ferwerda

Beoordeel dit antwoord:

Beste vereniging,

in aanvulling op het antwoord van mevrouw Doomernik, adviseer ik u om het gebruik schriftelijk vast te leggen. Ik heb daarvoor wel een formulier, dat u samen kunt invullen en ondertekenen.

Ik vermoed dat hier sprake is van bruikleen. Dat is een soort vriendendienst en minder juridisch geregeld dan bijvoorbeeld huur.

Als de jaren verstrijken, weet vaak niemand meer wat er ooit is geregeld. En dan wil het nog wel eens voorkomen dat het gebruik sluipenderwijs 'promoveert' naar meer juridische status. De rechtspraak kent regelmatig van dit soort gevallen en dat wordt "interversie" genoemd. Als eigenaar van de grond kunt u bijvoorbeeld een claim van verjaring aan de broek krijgen (opdat u de eigendom van de gebruikte grond kwijt zou raken). Om te voorkomen dat u in de toekomst in zo'n conflict terecht komt, is het verstandig nu alvast afspraken te maken en die op papier te zetten. En die afspraken goed bewaren, natuurlijk.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
Bruikleen is geen vriendendienst maar een bijzondere titel genoemd in Boek 7BW. Er is sprake van een overeenkomst. Een rechter zal altijd, indien hij wordt geconfronteerd met een gebruiksovereenkomst, beslissen dat de relatie tussen partijen is aangevangen in goede trouw. Dat wil zeggen een rechtmatige toestand, er kan nooit sprake
zijn van een verjaringsgeval. Ik adviseer u dus wel de overeenkomst op papier te zetten en door een jurist te laten controleren.

* de partij die overigens al dan niet terecht een beroep doet op verkrijgende verjaring moet bewijzen dat hij de onroerende zaak al die tijd onrechtmatig in zijn bezit heeft gehad en dat deze situatie ook zo is aangevangen. Dat is in de praktijk nog niet gemakkelijk !
Verkrijgende verjaring als gevolg van de lange termijn is niet anders dan dat je moet aantonen dat je de grond hebt gestolen hetgeen nogal eens tot gekunstelde constructies leidt)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag