Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
Mijn werkgever wil mijn werktijden aanpassen. Ik mag wel dezelfde aantal uren blijven werken maar anders ingedeeld. Hij heeft een voorstel gedaan maar dit is voor mij niet haalbaar ivm kinderopvang. In mijn contract staat vast gelegd welke dagen en op welke tijden ik werk. Kan ik zijn voorstel weigeren?

Beste vraagsteller,

Uw werkgever mag uw werktijden niet zomaar aanpassen.

De stappen die uw baas dient te nemen voordat hij tot een eenzijdige wijziging van uw arbeidstijden overgaat, zijn afhankelijk van de vraag of er een 'eenzijdig wijzigingsbeding' in uw arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Als dit wel het geval is, dan mag de werkgever de arbeidsvoorwaarden wijzigen als hij kan aantonen dat hij een zwaarwegend belang heeft bij de wijziging, zodanig dat uw belang moet wijken.

Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dan geldt dat u positief op redelijke voorstellen van de werkgever moet ingaan, die verband houden met gewijzigde omstandigheden op het werk en dat u een dergelijke voorstel alleen mag afwijzen wanneer aanvaarding daarvan redelijkerwijs niet van u kan worden gevergd.

De Hoge Raad heeft bepaald dat om te toetsen of de werkgever een 'redelijk voorstel' doet, moet worden gekeken naar een aantal elementen, waaronder:
-de aard van de gewijzigde omstandigheden die tot het voorstel aanleiding hebben gegeven;
-de aard en ingrijpendheid van het voorstel;
- de positie van de betrokken werknemer aan wie het voorstel wordt gedaan en zijn belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden.

Het is nog niet altijd even eenvoudig om te bepalen of aan bovengenoemde voorwaarden is voldaan. Ik raad u daarom aan een advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in arbeidsrecht om uw situatie te beoordelen.

Ik hoop dat uw vraag hiermee is beantwoord.




advocaat

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag