Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Alimentatie bij co-ouderschap?

Wij gaan scheiden en willen een co-ouderschap aangaan. Mijn partner wil 28 uur werken, terwijl ik gewoon 36 uur blijf werken. Omdat we dezelfde mogelijkheden hebben ben ik benieuwd of ik allimentatie moet betalen op basis van mijn ex haar huidige 28 uur of 36 uur die ze kan werken? Hoe wordt de alimentatie berekend bij co-ouderschap als moeder 28 uur werkt en vader fulltime

Er zijn specifieke regels en berekeningen met betrekking tot alimentatie en co-ouderschap. Bij co-ouderschap hebben beide ouders de zorg voor de kinderen, en het uitgangspunt is dat beide ouders bijdragen aan de kosten van de kinderen tijdens hun verblijf. De rechter kan in dit geval beslissen dat er geen sprake is van een alimentatieplicht, of dat er slechts een beperkte alimentatiebijdrage wordt vastgesteld. Dit is omdat beide ouders direct voor de kosten van de kinderen zorgen tijdens hun zorgperiode.

De rechter houdt bij het bepalen van de alimentatie rekening met verschillende factoren, zoals:

Inkomen van beide ouders: Het inkomen van beide ouders is een belangrijke factor bij het berekenen van alimentatie. Het gaat hierbij om het inkomen na aftrek van belastingen en premies.

Aantal overnachtingen: Het aantal overnachtingen dat de kinderen bij elke ouder doorbrengen, is van invloed op de berekening. Hoe meer overnachtingen een ouder heeft, hoe hoger de kosten die die ouder zal maken.

Bijzondere kosten: Hieronder vallen bijvoorbeeld buitengewone schoolkosten, medische kosten of kosten voor de opvang van de kinderen.

Draagkrachtberekening: Op basis van de draagkracht van beide ouders wordt de verdeling van de kosten vastgesteld. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar wat beide ouders financieel kunnen bijdragen.

Het is belangrijk om te weten dat co-ouderschap niet altijd betekent dat er geen alimentatie verschuldigd is. Als het verschil in inkomen tussen beide ouders aanzienlijk is, kan het nog steeds zijn dat er een bepaald bedrag aan alimentatie wordt vastgesteld.

Ook kunnen ouders in onderling overleg andere afspraken maken over de financiƫle bijdrage aan de kinderen. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een ouderschapsplan dat bij de rechtbank wordt ingediend.

Graag helpen wij u verder met het aanvragen van een scheiding en het berekenen van alimentatie. Wilt u contact opnemen met 040 2350422 of stuur een e-mailbericht naar info@echtscheidingswinkel.nl voor het inplannen van een geheel kosteloos intakegesprek.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag