Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Binnen een aantal dagen start onze vegunningsvrije uitbouw van 3 mtr aan de tuinzijde. Onze buren aan de linkerkant hebben nadat wij de uitbouw plannen mondeling hebben meegedeeld meteen de week erop een schutting geplaatst. Nu weigert hij deze tijdelijk weg te halen wanneer de muur moet worden gemetseld voor de uitbouw. Hij wilt niet tegen onze uitbouw aankijken en hij mag volgens hem weigeren omdat het zijn tuin en grond is waarvan gebruik gemaakt moet worden. Kortom mag hij dat weigeren of is hij verplicht medewerking te verlenen en de schutting wanneer het zover is, tijdelijk los te maken voor de metselaar?
Moet ik hiervoor naar de rechter?

Er bestaat zoiets als het ladderrecht. Dat betekent dat buren elkaar in de gelegenheid moeten stellen om in elkaars tuin te komen als dat strikt noodzakelijk is voor de uitvoering van werkzaamheden. Dit moet dan op een manier gebeuren die zo min mogelijk overlast geeft. Of dat in uw geval ook zo is, kan ik niet beoordelen. Kan de muur ook gemetseld worden vanaf uw kant en is het alleen noodzakelijk om in de tuin van de buren te komen om het netjes af te kunnen werken? De feitelijke omstandigheden zijn belangrijk bij beantwoording van de vraag of de buren medewerking moeten verlenen. De vraag is vooral of het echt noodzakelijk is voor de metselaar om in de tuin van de buren te komen. Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb inderdaad de buurman het ladderrecht (burenrecht) medegedeeld maar weigert iedere medewerking. Toegang tot zijn tuin is noodzakelijk om de muur te kunnen metselen en bovenal te voegen. Zijn antwoord was dat het dan maar onafgewerkt blijft. Hij zei dat ook hij zijn huiswerk had gedaan en dat hij het recht heeft om medewerking te weigeren omdat het zijn grond is en zijn tuin, waarover ik niets te zeggen heb.
Om toch de muur te laten plaatsen heb ik advies nodig wat ik moet doen als hij blijft weigeren. Met andere woorden hoe maak ik hem duidelijk dat hij niet mag weigeren? Of is dat alleen mogelijk door een rechterlijke beslissing?
Doordat de schutting is geplaatst tegen de erfgrens door hun is er geen ruimte meer om op de normale manier de buitenmuur van de uitbouw te maken.
Ik kan eventueel foto's sturen.


Als de buurman blijft weigeren, zou u kunnen proberen de druk op te voeren door een formele aangetekende brief te (laten) sturen waarin u aangeeft dat het noodzakelijk is dat u een korte periode zijn tuin betreedt. U kent de buurman natuurlijk beter dan ik, maar als een dergelijke brief door een advocaat wordt geschreven, kan het zijn dat zo'n brief eer resultaat oplevert. Bij sommige mensen gaan dan echter de hakken in het zand en werkt het juiste averechts. Er is overigens wel discussie over de vraag of voegen strikt noodzakelijk is. Er wordt soms geoordeeld dat voegen vooral esthetisch is en dus niet strikt noodzakelijk en dat het inderdaad aan de buurman is of hij tegen een onafgewerkte muur wil aankijken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag