Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ex niet akkoord met verkoop woning.

Na de scheiding staat nu alleen de woning nog te koop. De vraagprijs van onze woning was veel te hoog, ook volgens de makelaar. Na enkele maanden zijn we gezakt na aandringen van mijn kant. Nu is eindelijk een bod uitgebracht, een prachtig bod maar lager dan de huidige vraagprijs. Volgens de makelaar een geweldig uitgangspunt om te onderhandelen. Ik wil de onderhandeling aangaan alleen mijn ex-partner niet! Zij houdt vast aan de huidige vraagprijs die volgens de makelaar nog steeds niet marktconform is. Sterker nog, mijn ex stelt voor de woning te verkopen voor de bieding welke is gedaan en dat ik mijn ex dan het verschil moet betalen. Hoe kan ik haar overtuigen van het feit dat de vraagprijs nog steeds te hoog is, dat het huidige bod een heel mooi marktconform bod is en dat het heel reƫel is om met deze bieding akkoord te gaan? Zij woont nog steeds in ons huis en ik merk dat zij niet wil meebewegen. De makelaar heeft dit gevoel ook en de e-mails die hij ontvangt zijn van dien aard dat er weinig of geen moeite gedaan wordt om de woning te willen verkopen. De gemiddelde verkoopwaarde in deze wijk ligt net onder de 800K en zij houdt vast aan 850k en geen cent lager. Het huidige bod zou rond kunnen komen tussen de 780k en 800k. Mijn voorstel naar de makelaar was, probeer met de kopers op 800k uit te komen. Mijn ex wil dit absoluut niet.

Wat kan ik nu het beste doen want zij houdt op deze manier elke verkoop tegen.

In het Nederlandse recht bestaat wel een regeling voor dit soort gevallen, namelijk het vaststellen van de verkoopwaarde van het huis via de rechter.

Je kunt hiervoor een procedure starten bij de rechtbank. Je kunt dan aan de rechter vragen om een besluit te nemen over de verkoop van de woning. Je kunt een zogenaamde vervangende toestemming vragen aan de rechter, zodat de verkoop van de woning kan doorgaan zonder dat jouw ex-partner hiermee akkoord hoeft te gaan. Hierbij breng je punten naar voren die de rechter kan meewegen in zijn beslissing, zoals de marktwaarde van de woning, advies van de makelaar en dat een snelle verkoop in het belang is van beide partijen, om onder andere onnodig hoge kosten te voorkomen.

Let wel op, voor het starten van een dergelijke procedure heb je een advocaat nodig. Omdat het een juridisch complexe zaak kan zijn, raad ik je aan om de hulp in te schakelen van een ervaren specialist op het gebied van familierecht of vastgoedrecht. Ze kunnen je begeleiden door het hele proces en je helpen bij het opstellen van je argumenten en het indienen van je verzoek bij de rechtbank.

Het is natuurlijk de hoop dat jullie er samen uit kunnen komen, of eventueel met de hulp van bemiddeling/mediation, maar mocht dat niet lukken, dan is de gang naar de rechtbank een mogelijke optie. Blijf in de tussentijd proberen om met je ex-partner in gesprek te blijven hierover en houd ook de makelaar op de hoogte van de situatie en de eventuele stappen die je overweegt te nemen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar de Echtscheidingswinkel?
Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350422

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag