Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex weigert meegeven dochter op vakantie?

Over 2.5 week gaan mijn dochter en ik op vakantie naar Kaapverdië. Dit is vooraf besproken met vader en goedgekeurd. Alle benodigde formulieren hiervoor zijn al ingevuld en getekend. De week voor onze vakantie is zij bij haar vader. Vader heeft door eigen interpretaties een beeld gekregen dat de vakantie niet veilig zou zijn voor onze dochter en dreigt haar nu niet mee te geven. Wat kan ik hieraan doen, om te voorkomen dat wij niet op vakantie kunnen? Kan ik eventueel, mocht hij haar niet mee willen geven, de politie of iemand anders inschakelen? Wat zijn mijn rechten hierin?

In de aanloop naar de vakantie geeft dit mij een heel naar onderbuikgevoel, en zijn interpretaties zijn ook nergens op gebaseerd.
Vader heeft gezag en er is een ouderschapsplan.

Als de andere ouder weigert om uw dochter mee te geven op vakantie en er is geen overeenstemming tussen beide ouders, kan het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen om je situatie te bespreken en de juiste stappen te ondernemen.

In Nederland is het uitgangspunt dat ouders gezamenlijk het gezag over hun kinderen hebben, tenzij de rechter anders heeft beslist. Als er sprake is van gezamenlijk gezag, dienen belangrijke beslissingen met betrekking tot het kind in overleg te worden genomen. Het niet nakomen van een overeengekomen vakantieregeling kan gezien worden als het niet naleven van deze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Probeer in onderling overleg alsnog te communiceren over uw vakantieplannen. In een gesprek kunt u wellicht de zorgen van uw ex-partner over deze vakantie wegnemen. Mocht dit toch niet lukken, kan vervangende toestemming worden aangevraagd bij de rechtbank. Neem contact op met 0800 822 4433 om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen om uw situatie en de mogelijkheden te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag