Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex zonder toestemming op vakantie zonder kinderen?

Ik ben 12 jaar gescheiden, nu ben ik er gisteren achter gekomen dat mijn ex aanstaande donderdag op vakantie vertrekt zonder de kinderen, kinderen komen aanstaande zondag terug naar mij, maar zullen ze 4 dagen alleen worden gelaten en voor hun zelf moeten zorgen, het zijn jongens van 15 en 17 en kunnen zich echt wel alleen redden maar 4 dagen? dit is ook zonder enig overleg geweest met mij, ook niet de vraag gekregen of ze eerder naar huis mogen komen niks, en mijn vraag is mag dit zomaar omdat beide kinderen nog minderjarig zijn

Als ouder heb je in Nederland inderdaad de wettelijke verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van je minderjarige kinderen. Het vertrek van je ex-partner op vakantie zonder de kinderen en zonder overleg met jou kan zeker een zorgwekkende situatie zijn.

Volgens het Nederlandse personen- en familierecht hebben ouders gezamenlijk gezag over hun minderjarige kinderen, ook na een scheiding. Dit betekent dat belangrijke beslissingen met betrekking tot de kinderen, zoals reizen, medische behandelingen, enz., in principe gezamenlijk genomen moeten worden. Als je ex-partner de kinderen voor een langere periode alleen laat zonder jouw toestemming, kan dit als een schending van het gezamenlijk gezag worden gezien.

In een situatie zoals deze is het belangrijk om direct contact op te nemen met je ex-partner om de situatie te bespreken en te proberen tot een overeenkomst te komen die in het belang van de kinderen is. Mocht er geen overeenstemming worden bereikt, dan kun je juridisch advies inwinnen bij een advocaat gespecialiseerd in personen- en familierecht.

Het is ook aan te raden om contact op te nemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in jouw gemeente. Zij kunnen ondersteuning bieden en indien nodig samen met jou en je ex-partner naar een oplossing zoeken die in het belang van de kinderen is.

Belangrijk is dat de belangen van de kinderen altijd voorop staan. Als de kinderen in staat zijn om zichzelf gedurende deze periode goed te verzorgen en zich veilig te voelen, kan het zijn dat er geen direct gevaar is voor hun welzijn. Echter, als je je zorgen maakt over hun veiligheid, gezondheid of welzijn tijdens deze periode van alleen zijn, is het belangrijk om actie te ondernemen en dit met de betrokken instanties te bespreken.

Neem contact op met 040 - 2350422 of stuur een e-mail naar info@echtscheidingswinkel.nl voor het inplannen van een geheel kosteloos intakegesprek of voor eventuele vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag