Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


GGD deelt zonder toestemming persoonlijke gegevens met RIVM.

Deze ochtend kreeg ik een mail van de GGD waarin stond: ''Je hebt bij een GGD een of twee HPV-prikken gehaald. Je hebt toen aangegeven dat je je gegevens niet met het RIVM wil delen. Kortgeleden hebben we bij een controle ontdekt dat dit per ongeluk toch is gebeurd''.
Het betreft hier de persoonlijke gegevens: geboortedatum, BSN, de datum van de prik, de locatie van de prik en informatie over het vaccin.
In de mail geven ze aan dat de gegevens nu wel verwijderd zijn.
Mijn vraag is in het kort: heeft de GGD rechtmatig gehandeld, of kunnen hier nog juridische consequenties aan verbonden zijn?

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft iedereen recht op bescherming van zijn persoonlijke gegevens. In theorie zouden organisaties die onbevoegd gegevens delen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventuele schade die daaruit voortvloeit.

De AVG beschrijft specifieke gronden waarop het delen van persoonsgegevens legitiem kan zijn. Een daarvan is de uitdrukkelijke toestemming van de betrokken persoon. In uw geval had de GGD uw uitdrukkelijke toestemming niet tussen de organisaties, wat een overtreding van de AVG zou betekenen.

Echter, voor het in gang zetten van eventuele juridische stappen moet er sprake zijn van schade. Bent u op de een of andere wijze benadeeld door dit incident? Zo ja, dan kan het zinvol zijn om daarover juridisch advies in te winnen.

Het is ook belangrijk op te merken dat organisaties in dergelijke gevallen verplicht zijn om een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. U kunt bij deze instantie navragen of de GGD dat daadwerkelijk gedaan heeft en eventueel een klacht indienen.

Voor een uitputtend advies en juridische stappen raden wij aan om contact op te nemen met een advocaat of jurist gespecialiseerd in privacyrecht.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag