Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
Ik had een contract bij een uitzendbureau en ben toen ziek geworden. Na een jaar ziektewet ging dit uitzendbureau failliet en heeft de UWV de betaling overgenomen. Inmiddels ben ik bijna twee jaar ziek en heb ik een beoordeling 100% arbeidsongeschikt gekregen voor dit moment dus WGA . Echter kan het uitzendbureau nog toch bezwaar indienen. Zij zijn weer opnieuw begonnen. Maar ik snap het niet, ze zijn destijds failliet verklaard, hebben nooit iets van zich laten horen en mogen nu bezwaar maken? En wat kan dat voor mij betekenen? En helpt de UWV hierin?
Ik hoor het graag want ik kan hierover nergens echte antwoorden vinden.
Overigens loopt er ook een letselschade zaak waarin ik de opdrachtgevers van het uitzendbureau aansprakelijk stel voor mjin lichamelijke schade.

De reden waarom het uitzendbureau bezwaar mag indienen is de volgende: Bedrijven (dus ook het uitzendbureau) worden elk jaar door de belastingdienst aangeslagen, ze moeten dan de zogenaamde gedifferentieerde WGA premie betalen. De hoogte van de premie/ aanslag wordt bepaald door het aantal mensen dat vanuit hun bedrijf de WGA instromen. Het UWV/ belastingdienst kijkt dus naar de laatste werkgever en in uw geval is dit het uitzendbureau.

Mensen die 80/100% arbeidsongeschikt zijn kunnen een WIA-WGA uitkering krijgen maar je kunt ook een WIA-IVA uitkering krijgen. Een IVA wordt toegekend aan mensen die hoogstwaarschijnlijk nooit meer zullen terugkeren naar de arbeidsmarkt. De ex-werkgever (het uitzendbureau) het er belang bij dat u een IVA uitkering toegekend krijgt, in plaats van een WGA uitkering. Als u een IVA krijgt, dan worden zij niet aangeslagen voor de premies.

Een IVA uitkering toegekend krijgen in plaats van een WGA uitkering is overigens voor u ook niet ongunstig, de uitkering is 5% hoger. De ex-werkgever zal (waarschijnlijk) alleen bezwaar maken als ze denken dat het haalbaar is om van de WGA een IVA te maken, in alle andere gevallen heeft het weinig tot geen zin om bezwaar te maken.

Anders gezegd: hoewel het in eerste instantie lijkt op een "nadelige" kwestie dat het uitzendbureau bezwaar mag maken, is het eigenlijk niet iets om u druk over te maken.

Ik wens u verder veel succes met de letselschadekwestie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Maroloes,
Bedankt voor je reactie. Bijna duidelijk, er blijft een vraag bestaan. Het is dus niet mogelijk dat ik helemaal geen uitkering ga ontvangen? Dat is namelijk mijn zorg.


Hallo,

Nee dat is zeer onwaarschijnlijk. Het UWV heeft immers goede gronden om u een uitkering toe te kennen gehad.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag