Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Heb een tegenbod op een huis van de verkopende partij geaccepteerd en per mail bevestigd.
Ben nu in gesprek met hypotheekverstrekker en de financiering komt in orde.
Nu belt de makelaar van de verkopende partij mij met de mededeling dat hij het vermoeden heeft dat ik de financiering niet kan rondkrijgen, en dat inmiddels een andere koper geïnteresseerd is in dezelfde woning en die blijkbaar een hoger bedrag biedt dan ik.
Deze gang van zaken lijkt mij toch uiterst onrechtsgeldig.
Kunt u mij svp adviseren?

Ik kan me voorstellen dat dit een teleurstelling is. Is er al een koopovereenkomst getekend? Dit is nl. van belang voor beantwoording van de vraag of u de gemaakte afspraken kunt afdwingen. Normaliter staat er in de koopovereenkomst een financieringsvoorbehoud.

Beoordeel dit antwoord:

Ik vrees dat u de koopovereenkomst nog niet schriftelijk heeft gemaakt? Dan geldt dat partijen zich mogen onttrekken al is de gang van de makelaar verwerpelijk omdat hij zo de prijs die eenmaal is afgesproken opdrijft zonder dat partijen gehouden zijn aan de afgesproken prijs ( enkel en alleen omdat het niet schriftelijk is gemaakt) Dat neigt wel een beetje naar misbruik van dat recht, op voorwaarde dat het echt zo gaat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Toch bevreemd mij dit.
Want ik heb onze mondelinge afspraak vervolgens per mail bevestigd. Wordt dat niet gezien als schriftelijk?
Vervolgens heeft de makelaar mij telefonisch gemeld dat hij de stukken zou opsturen. Makelaar heeft mij vervolgens een mail gestuurd waarin hij aangeeft te willen afstemmen met mijn hypotheekadviseur. Na afstemming met mijn hypotheekadviseur zag ik daar geen probleem mee. Dat komt somss voor vertelde mij mijn hypotheekadviseur. Maar in deze mail vermeld de makelaar niet dat de oveeengekomen aankoopprijs ter duscussie zou staan. Waaruit ik toch mag concluderen dat de deal rond is.
Tussentijds blijkt hij vervolgens met een andere partij in zee te gaan.

Hoe zeker Kun je dan nog zijn van afspraken die onderling gemaakt worden?


Nee, zie artikel 2 boek 7BW ( de wetgever vereist voor het kunnen afdwingen van koop van een huis een schriftelijk stuk dat aan de vereisten van een akte voldoet, geen e-mail wisseling)
1
De koop van een tot bewoning bestemde onroerende zaak of bestanddeel daarvan wordt, indien de koper een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, schriftelijk aangegaan.
2
De tussen partijen opgemaakte akte of een afschrift daarvan moet aan de koper ter hand worden gesteld, desverlangd tegen afgifte aan de verkoper van een gedateerd ontvangstbewijs. Gedurende drie dagen na deze terhandstelling heeft de koper het recht de koop te ontbinden. Komt, nadat de koper van dit recht gebruik gemaakt heeft, binnen zes maanden tussen dezelfde partijen met betrekking tot dezelfde zaak of hetzelfde bestanddeel daarvan opnieuw een koop tot stand, dan ontstaat het recht niet opnieuw.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag