Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Heb last van ongezonde sigarenrook (stank) door in tuin rokende buurman, in mijn keuken, huiskamer en slaapkamer.
Er valt geen afspraken mee te maken zodat ik op de bepaalde tijden alles dicht kan maken, ik moest er maar aan wennen!
Sigaretterook die verdwijnt vrij snel, heb daar ook geen moeite mee is maar even, echter de lucht van sigaren raak je niet meer kwijt!
Is daar juridisch via of via gemeente is aan te doen, zodat hij alleen in zijn eigen huis rookt!

Bij dergelijke vormen van woonoverlast zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de situatie.

PROCEDURE BIJ DE RECHTER:
U zou (eventueel met hulp van het Juridisch Loket) een procedure kunnen starten bij de burgerlijk rechter, wegens inbreuk op artikel 5:37 Burgerlijk Wetboek. Hierin staat bijna letterlijk dat buren elkaar geen onrechtmatige hinder mogen toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen.
De hinder dient dan natuurlijk wel aangetoond te worden, en dit is bij stankoverlast vrij lastig. Wat dan vaak gebeurt is dat in de zaak een 'comparitie ter plaatse' plaatsvindt, oftewel een 'huisbezoek' door de rechter. De overlastsituatie wordt dan zo goed mogelijk nagebootst en de rechter observeert de overlast zelf (net als bij de Rijdende Rechter bijvoorbeeld).
Als de rechter na dit bezoek oordeelt dat er inderdaad sprake is van onrechtmatige hinder, dan kan hij de buurman verplichten om voortaan niet meer in de tuin te roken of om maatregelen te treffen zodat u geen last meer hebt van de rook. Wordt de uitspraak niet nagekomen, dan volgt een dwangsom.

GEDRAGSAANWIJZING DOOR VERHUURDER:
Het kan veel schelen als uw buurman huurder is. Mocht dit het geval zijn, dan kan de verhuurder zelf aan de huurder een gedragsaanwijzing opleggen. Die kan hetzelfde inhouden als de uitspraak van een rechter. De huurder is namelijk verplicht om zich als 'goed huurder' te gedragen. De verhuurder is naar u toe ook verplicht om de overlast te laten stoppen.

GEMEENTE:
Ik ben bang dat de gemeente helaas vooralsnog niets kan betekenen bij een dergelijk geval van woonoverlast. Er staan wel regels omtrent hinder in de Woningwet en het Bouwbesluit, maar die hebben vooral betrekking op de staat van de woning en de brandveiligheid, niet op het gedrag van de bewoner.
Er zit wel nieuwe regelgeving aan te komen, waarmee de burgemeester straks (net als een verhuurder) een gedragsaanwijzing kan opleggen. Daar heeft u voor nu echter niet veel aan.

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende inzicht heb gegeven in de mogelijkheden en adviseer u om eens te informeren bij het Juridisch Loket en/of de eventuele verhuurder om de overlast te doen stoppen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het antwoord hier kan ik iets mee, hoop wanneer de buurman dit leest wij afspraken kunnen maken zonder dat daar een rechter aan te pas moet komen. Het betreft hier eigen woningen grenzend aan elkaar.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag