Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hulp en begeleiding nodig bij re-integratietraject bij Duits bedrijf.

Ik ben een Nederlandse werknemer die bij een Duits bedrijf werkt. In juni 2022 werd ik ziek. Ik heb geprobeerd om weer aan het werk te gaan, maar het lukte me niet. In april 2023 heb ik me opnieuw ziek gemeld omdat de werk gerelateerde stress te veel werd. In november van datzelfde jaar werd bij mij de diagnose Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) gesteld, en ik ben doorverwezen voor deeltijdbehandeling dat in November begint.

Gedurende dit hele proces heb ik nauw samengewerkt met mijn werkgever om te proberen mijn werk te hervatten, waarbij ik de instructies van de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en het UWV heb gevolgd. Sinds april vorig jaar heb ik echter herhaaldelijk bij mijn werkgever aangedrongen op een nieuwe casemanager, maar zij hebben nooit gereageerd op mijn verzoek, ondanks herhaalde telefoontjes en e-mails.
Op 29 december heb ik het UWV geraadpleegd voor een deskundigenoordeel. Het UWV heeft nu geconcludeerd dat mijn werkgever niet voldoende heeft bijgedragen aan mijn re-integratie en heeft geadviseerd om het 'tweede spoor' te volgen, tegen het advies van de bedrijfsarts in. Ik ben bereid om hieraan mee te werken, maar alleen als ik direct met mijn werkgever kan samenwerken of als er een andere casemanager wordt toegewezen. Mijn werkgever heeft me echter laten weten dat ik pas in maart een nieuwe casemanager krijg en ze proberen me nu te dwingen om mijn gegevens aan mijn huidige casemanager te verstrekken.
Ik heb mijn bereidheid uitgesproken om rechtstreeks met mijn werkgever samen te werken, maar ik wacht al bijna een jaar op een contactpersoon die ik vertrouw. Ik ben van mening dat het re-integratieproces tot nu toe eenzijdig is verlopen. Ik heb gevraagd om samen met mijn werkgever een aanvraag voor een WIA-uitkering in te dienen, of om een proces te starten waarin ik me comfortabel voel. Ik heb ook om uitleg gevraagd waarom mijn verzoek voor een nieuwe casemanager bijna een jaar lang is genegeerd.

Ik heb alle inspanningen en communicatie met mijn werkgever zorgvuldig gedocumenteerd in een dossier, die ik kan delen. Op woensdag 17 januari heb ik mijn werkgever verzocht om ook hun kant van de communicatie te delen.
Heeft u enig idee wat nuttig voor mij is om nu te doen? Zou u mij hierin willen begeleiden? Het is wel handig er bij te zeggen dat het grootste deel van de communicatie tussen mij en personeelszaken en mijn manager in het Engels is, omdat mijn werkgever in Berlijn is gevestigd. De communicatie tussen mij, de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige en het UWV zijn in het Nederlands.

Het lijkt erop dat je in een ingewikkelde situatie verkeert, en het is begrijpelijk dat je hierbij hulp zoekt. Ik kan je een aantal oriƫnterende suggesties geven, maar het is aan te raden om in gesprek te gaan met een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat die jouw specifieke omstandigheden volledig kan evalueren.

1. Bewijs en Documentatie: De eerste stap die je kunt nemen, is ervoor zorgen dat je alle relevante informatie en communicatie hebt gedocumenteerd. Dit is essentieel voor eventuele toekomstige stappen die je overweegt, bijvoorbeeld voor het UWV of een eventuele juridische procedure.

2. Desgewenst kun je overwegen om een formele klacht in te dienen bij je werkgever over de manier waarop jouw verzoek om een aangepast re-integratietraject en een nieuwe casemanager is behandeld.

3. Contact UWV: Aangezien het UWV jou gelijk heeft gegeven in jouw vraag om een deskundigenoordeel, zou je de uitspraak van het UWV kunnen gebruiken om bij je werkgever aan te dringen op een beter re-integratietraject. Indien een uitspraak van het UWV niet wordt gerespecteerd of opgevolgd, kan dit eventueel consequenties voor je werkgever hebben zoals een toenemende financiƫle verplichting.

4. Arbeidsrechtadvocaat: Overweeg om een arbeidsrechtadvocaat in de arm te nemen die ervaring heeft met zowel de Nederlandse als Duitse arbeidswetgeving, gezien jouw werksituatie. Het zou een volgende stap kunnen zijn om via deze advocaat contact te leggen met je werkgever om tot een oplossing te komen.

Let op, dit is een algemene richtlijn en elke situatie is uniek. Het is sterk aan te raden om deskundig juridisch advies in te winnen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag