Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huurder of verhuurder verantwoordelijk voor kosten vervangen schutting?

Eind augustus vorig jaar zijn ik en mijn partner een particuliere huurwoning betrokken. De tuin was behoorlijk overwoekerd door beplanting die wij geleidelijk weg zijn gaan halen. Toen in de herfst/winter de blaadjes van de begroeiing aan de schutting vielen schrokken wij ervan dat de schutting over de gehele lengte van 13 meter rot is (inclusief de schutting palen). Kort gezegd: de schutting staat nog overeind door de druivenstruik van de buurvrouw maar zou anders omvallen. Wij hebben contact opgenomen met de verhuurder die vervolgens aangeeft hier niet verantwoordelijk voor te zijn omdat het bewoners vrij staat de tuin in te richten hoe ze dat zelf willen. Eventuele vervanging/reparatie van een stenen wand die vaststaat aan de woning nemen zij voor rekening indien nodig. de overige afscheiding zou voor de huurder zijn.

Wie is er verantwoordelijk voor het vervangen van de schutting nu deze al verweerd was voordat wij de woning betrokken? In de overname is niet gesproken over de schutting en de staat daarvan was destijds nog niet zichtbaar door de beplanting.

Het is enigszins ingewikkeld om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de reparatie of vervanging van een schutting in een huurwoning. De waarschijnlijkheid is dat het afhangt van de aard en de omvang van de reparaties, en bijvoorbeeld de ouderdom of staat van de schutting toen u de woning huurde.

Het uitgangspunt van de Nederlandse huurrecht wetgeving is dat onderhoudsverplichtingen die klein en dagelijks zijn, waaronder lichte tuinwerkzaamheden, doorgaans voor rekening van de huurder zijn. Deze taken omvatten het witten van de binnenmuren en bijhouden van de tuin.

Echter, grotere herstelwerken en vervangingen, zoals het vervangen van een oude, rotte schutting, vallen normaal onder de verplichtingen van de verhuurder. Bovendien geldt dat als de schutting reeds verrot was toen u het huurcontract aanging (en dat was niet door u gecontroleerd of in het huurcontract was niet anders bepaald), het zeer wel mogelijk is dat de verhuurder verantwoordelijk is voor de vervanging.

Kortom, afhankelijk van de omstandigheden, kan het zijn dat uw verhuurder verantwoordelijk is voor de reparatie of vervanging van de schutting.

Ik raad u aan om dit probleem voor te leggen aan een huurrechtadvocaat om specifiek advies voor uw situatie te krijgen.

Let op: dit advies is gebaseerd op een algemene interpretatie van het Nederlands recht en dient alleen als oriƫnterend advies. Het is belangrijk om juridisch advies in te winnen voordat u beslissingen neemt op basis van dit advies.----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag