Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik kan alledaagse woon en leefgeluiden van mijn bovenbuurman horen en ervaar deze als geluidsoverlast, vooral 's avonds.

Mijn bovenbuurman blijft vaak tot laat op, en wanneer hij dan op normale toon praat / telefoneert / een computerspel speelt met iemand dan zijn de gesprekken bijna volledig te volgen.

Zowel mijn woning als de woning boven mij zijn van dezelfde verhuurder. Het betreft een jaren '30 pand waarbij ik op de 1e verdieping zit en mijn bovenbuurman dus op de 2e, en deze woonlagen zijn onlangs van elkaar gescheiden tot twee zelfstandige woonruimten (hiervoor behoorden deze verdiepingen tot dezelfde woning). De beide woningen hebben een laminaatvloer, waarvan ik niet weet welke onderlaag daar bij is geïnstalleerd.

Ik heb contact gehad met de verhuurder maar deze geeft aan geen mogelijkheid te zien om iets te doen aan de geluidsoverlast die ik en mijn partner ervaren. Slapen in onze woning komt nu aan op hopen dat het een keer lang genoeg stil is om in slaap te vallen.

Ik heb dan ook meerdere vragen die allemaal met elkaar te maken hebben.
Hoe is de wetgeving omtrent deze situatie?
Is het normaal dat ik gesprekken van mijn bovenbuurman kan volgen door het plafond heen, en stel ik mij te veel aan?
Wat kan ik als huurder legaal doen om dergelijke situaties te verbeteren? (Ik heb al overleg gehad met de bovenbuurman - deze geeft aan dat hij het met mij eens is dat deze situatie niet houdbaar is)
Mag mijn verhuurder mijn klacht 'aan de kant schuiven' zoals hij dat nu al twee maanden probeert?

Ik hoor graag wat ik kan doen aan deze situatie. De woning bevalt mij verder uitstekend en het liefst zou ik hier gewoon blijven wonen, maar zo langzamerhand heb ik het idee dat ik misschien het beste kan verhuizen.

Dit soort overlast-situaties zijn altijd bijzonder lastig. Wil een rechter de verhuurder verplichten de overlast aan te pakken, dan moet er sprake zijn van structurele ernstige overlast. In een bebouwde (stadse) omgeving ontkomen mensen er niet aan dat ze soms last van elkaar ondervinden omdat we behoorlijk dicht op elkaar wonen en we dus leefgeluiden horen. Pas als de overlast het gevolg is van een technisch gebrek (bijv. een constructiefout) kan de verhuurder worden verplicht actie te ondernemen.
Mocht u over het bovenstaande willen overleggen, neemt u dan gerust contact op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag