Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Inzage uitgave van kinderalimentatie

Ik moet maandelijks kinderalimentatie betalen waarmee zij kosten voor de kinderen betaalt. In het plan staat dat ze ieder half jaar inzage geeft van de kosten en baten.

Ze weigert dit te doen. Mij in het ongewis laten of zaken goed geregeld zijn is het gevolg wat leidt tot irritatie.

Hoe kan ik haar toch bewegen inzage te geven in de kosten en baten?

In het Nederlandse personen- en familierecht hebben ouders een onderhoudsplicht jegens hun kinderen. Deze onderhoudsplicht houdt in dat ouders verantwoordelijk zijn voor het voorzien in de kosten van levensonderhoud, verzorging en opvoeding van hun kinderen, ook wel kinderalimentatie genoemd. De ouder bij wie het kind niet woont (niet-verzorgende ouder) betaalt meestal een bijdrage aan de ouder bij wie het kind wel woont (verzorgende ouder).

In het Nederlandse rechtssysteem is het gebruikelijk dat de ontvangende ouder (verzorgende ouder) niet verplicht is om verantwoording af te leggen over hoe de ontvangen kinderalimentatie wordt besteed. De betalende ouder heeft over het algemeen geen recht om te controleren waar het geld precies aan wordt uitgegeven. De reden hiervoor is dat de verantwoordelijkheid voor het welzijn van het kind bij de ontvangende ouder ligt, en die ouder wordt geacht te handelen in het belang van het kind.

Als er echter een specifieke afspraak is gemaakt tussen de ouders over de besteding van de kinderalimentatie, dan is het wenselijk dat beide partijen zich aan die afspraak houden. Een schriftelijke overeenkomst of een convenant kan worden opgesteld waarin de afspraken over de kinderalimentatie worden vastgelegd, inclusief eventuele specifieke bestedingsdoeleinden.

Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen als er geschillen zijn over de kinderalimentatie of als er specifieke afspraken moeten worden gemaakt of gewijzigd. Neem contact op met uw vragen of plan een vrijblijvend intakegesprek in via het volgende nummer: 040 - 2350422 of stuur een e-mail naar info@echtscheidingswinkel.nl.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag