Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn dochter van 19 krijgt allimentatie van haar vader Begin volgend jaar gaat zij zelfstandig wonen . Hiervoor vragen we ook een uitwoondende beurs aan zodat ze de huur en haar leefonderhoudt kan financieren.
Mijn vraag is of mijn ex man moeilijk kan doen als ze opzich zelf gaat wonen ? Onze dochter zit momenteel op school en hoe lang heeft ze dan recht op allimentatie?

De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. Als kinderen tussen 18 en 21 jaar werken of studiefinanciering krijgen, heeft dat invloed op de hoogte van het bedrag.

DUO (voorheen IB-Groep) gaat ervan uit dat je als ouders een bepaald bedrag betaalt voor de studie van je kind, de zogenaamde ouderlijke bijdrage. Dat bedrag wordt gekort op de aanvullende studiebeurs. De alimentatieplichtige ouder kan de rechter verzoeken de alimentatie te verlagen of stop te zetten, omdat de ouderlijke bijdrage (een deel van) de kinderalimentatie vervangt.

Uw kind (en eventueel u) kunnen dus het beste met uw ex-partner om tafel om hierover goede afspraken te maken, het liefst alvorens uw kind op zichzelf gaat wonen, als zij van de alimentatie afhankelijk is.

N.B. Ik ben een masterstudent en (nog) geen professional in het vakgebied waar uw vraag betrekking op heeft. Ik heb echter onderzoek voor u gedaan en ben tot bovenstaande conclusie gekomen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedank voor uw antwoord, ik denk dat het het beste is dat we het overlegen om problemen te voor komen.


Overigens, in aanvulling op Dhr Van der Weide, is uw kind gerechtigd vanaf haar 18e om de kinderalimentatie rechtstreeks en zelf van haar vader te ontvangen op een door haar aangewezen bankrekening.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dat weten we , maar dat was niet mijn vraag !


Gelukkig hebt u het antwoord al van meneer van der Wide gekregen en vulde ik slechts aan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat gebeurt er als ze 21 is en ze zit nog op school ? Heeft ze dan toch nog recht op alimentatie ?
Volgens mijn ex is hij klaar met betalen als ze 21 is maar geld dat ook als je nog niet klaar be met je studie ?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag