Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Onterecht energiecontract afgesloten.

Ik werd benaderd door een jongen die zich voor deed als medewerker van een energiebedrijf. Achteraf was dit niet zo. Het was een “tussenpersoon” denk ik en onterecht overgestapt naar een andere energiemaatschappij. Nog telefonisch gebeld en gezegd dat ik niet wilde overstappen. Ze zouden het contract niet in laten gaan, maar dit is toch gebeurd. Nu heb ik een torenhoge boete van mijn voormalige energieleverancier van ruim 1400.00 euro.

In het algemeen is er een veiligheidsmaatregel als het gaat om de verkoop op afstand, dat wil zeggen, verkoop die plaatsvindt zonder dat u en de verkoper elkaar fysiek hebben ontmoet, zoals online of telefonische verkoop. In Nederland heeft de consument het recht om binnen 14 dagen na het afsluiten van een overeenkomst, bijvoorbeeld voor een energiecontract, deze overeenkomst te annuleren, de zogenaamde bedenktijd. Dit geldt bij energiecontracten voor zowel vaste als variabele tarieven.

Het energiebedrijf is verplicht om u te informeren over deze annuleringsvoorwaarden. Als ze dit niet doen, kan de bedenktijd met maximaal 12 maanden worden verlengd. Ook als u een product hebt gekocht via een 'tussenpersoon', hebt u het recht op een afkoelingsperiode.

Als het energiebedrijf weigert te annuleren, ondanks dat uw annulering binnen de afkoelingsperiode valt, kunt u het geschil voorleggen aan De Geschillencommissie of aan de rechter.

Ook als de situatie iets gecompliceerder is, bijvoorbeeld als de bedenktijd al is verstreken of als het niet duidelijk is of de wet in uw geval van toepassing is, zou het zeer nuttig zijn om juridisch advies in te winnen. Het is immers belangrijk om hier correct mee om te gaan, omdat het kan leiden tot een mogelijke rechtszaak of andere juridische gevolgen.

Een andere mogelijke route is om contact op te nemen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) als u van mening bent dat u misleid bent.

Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een advocaat of jurist om u bij te staan, aangezien dit een complex probleem kan zijn dat professionele hulp vereist.---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag