Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Scheiding en jaar in huis blijven wonen, kan dat?

Ex en ik hebben een koophuis en een geregistreerd partnerschap en een lief dochtertje.
Momenteel zijn we in de fase beland dat we willen scheiden.

Mijn ex zou graag in het huis blijven wonen het komende jaar.

Ik vind dit zelf niet een probleem omdat als we het willen verkopen we langer op elkaar aangewezen zijn in dit huis en met de constructie de we willen we eerder van elkaar kunnen vertrekken en beginnen met het verwerken.

Bedoel is dat ik een huurappartement zal zoeken voor 12 maanden en dat zij een jaar lang de kosten van het huis op zich gaat nemen.

Dit geeft ons allebei de tijd om het huis te verkopen, en iets nieuws te zoeken waar we blij mee zullen zijn.

Mijn vraag echter is als ik dit zou doen heeft dit eventuele gevolgen voor mijn positie met het huis tijdens de verkoop?

Kan ik het mijn eigendom rechten kwijt raken bijvoorbeeld?
Of hou ik gewoon dezelfde rechten als voorheen ?

In het geval van een scheiding met een koophuis en een geregistreerd partnerschap, zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op jouw rechten met betrekking tot het huis. Als jij en je ex-partner beiden eigenaren zijn van het huis (bijvoorbeeld door een gezamenlijke hypotheek), hebben jullie in beginsel gelijke rechten op het huis en de verkoop ervan, tenzij anders is vastgelegd in een overeenkomst of scheidingsconvenant.

Wanneer je besluit om een huurappartement te zoeken en je ex-partner het huis gedurende een jaar op zich neemt, kan dit gevolgen hebben voor je rechten met betrekking tot het huis tijdens de verkoop, vooral als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over deze situatie. Het is belangrijk om de volgende punten in overweging te nemen:

Gezamenlijke eigendom: Als het huis gezamenlijk eigendom is en er geen officiƫle overeenkomst is over wie verantwoordelijk is voor de kosten tijdens de scheiding, kun je theoretisch jouw aandeel in het eigendom verliezen als je ex-partner besluit om het huis te behouden en de volledige lasten draagt. In dat geval kan het verstandig zijn om de afspraken over de kosten en eigendom formeel vast te leggen in een scheidingsconvenant.

Huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract: Als jullie huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract hebt waarin de eigendomsverhoudingen zijn geregeld, dan zijn die voorwaarden leidend bij de verdeling van het huis en de eigendomsrechten.

Kinderen: De aanwezigheid van jullie dochtertje kan ook van invloed zijn op de verdeling van het huis en andere zaken tijdens de scheiding. De rechter zal altijd het belang van het kind vooropstellen bij het nemen van beslissingen.

Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om alle afspraken rondom het huis en de scheiding schriftelijk vast te leggen in een scheidingsconvenant. Hierin kunnen jullie onder andere de afspraken over het huis, de verdeling van kosten, en de eigendomsrechten duidelijk opnemen. Het convenant kan dan als leidraad dienen bij de verkoop van het huis.

Graag helpen wij u verder met uw scheiding. Neem contact op met 040 - 40 2350422 of stuur een e-mail naar info@echtscheidingswinkel.nl voor het inplannen van een geheel kosteloos intakegesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag