Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verplicht betalen volledige reparatiekosten?

Ik heb tijdens college de waterfles van iemand omgestoten. Deze belandde op haar iPad en heeft voor een barst gezorgd. Mijn aansprakelijkheidsverzekering heeft de dagwaarde van 375 euro uitgekeerd. Maar de eigenaar van de iPad heeft hem al laten vervangen voor 818 euro. Nu verwacht zij dat ik het verschil uit eigen zak betaal. Ben ik hier toe tot verplicht?

Op basis van het Nederlandse recht is het zo dat wanneer je schade toebrengt aan andermans eigendommen, je in beginsel verantwoordelijk bent voor de vergoeding van deze schade. In dit geval is de schade vergoed door je aansprakelijkheidsverzekering.

Het kan echter zo zijn dat de verzekering enkel de dagwaarde van de beschadigde eigendom vergoedt, niet de nieuwprijs. De dagwaarde is het bedrag dat de beschadigde eigendom waard was op het moment van de schade. Dit kan soms flink lager zijn dan de nieuwprijs.

Het is daarbij van belang om te kijken wat er exact in de polisvoorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering staat. Volgens het Nederlandse recht hoef je niet meer te vergoeden dan het bedrag waarvoor je verzekerd bent, tenzij er sprake is van opzet of grove schuld aan jouw kant.

Als de eigenaar van de iPad het verschil in kosten wenst te verhalen, dan zou zij dit formeel via een gerechtsprocedure kunnen doen. In veel gevallen is dit echter een kostbaar en tijdrovend proces, waardoor mensen er vaak voor kiezen om dit niet te doen.

Het kan nuttig zijn om in een dergelijk geval een jurist of advocaat te raadplegen voor specifiek advies over jouw situatie. Het is echter, op basis van de informatie die je hebt gegeven, niet zomaar vanzelfsprekend dat je verplicht zou zijn om het verschil te betalen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag