Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Waar kan ik waterschade verhalen?

In het appartement van mijn schoonmoeder (2e verdieping) is een waterschade ontstaan in de plafonds en muren als gevolg van water dat vanaf het dak (3e verdieping) naar binnen is gedrongen en uiteindelijk door het plafond naar beneden is gekomen. Volgens het VvE bestuur is dit een schade die valt onder de inboedelverzekering van de bewoner, volgens de inboedelverzekering valt deze schade onder de opstalverzekering van de VvE.
De VvE claimt dat het hier schade door noodweer betreft, echter met een reparatie van de dakbedekking is de lekkage (vooralsnog) verholpen.

Het klinkt als een complexe situatie. Bij wie de schade precies verhaald kan worden, hangt af van verschillende factoren. Zowel de inboedel- als de opstalverzekering kunnen onder bepaalde voorwaarden dekking bieden voor waterschade.

In het algemeen biedt een opstalverzekering dekking voor schade aan de opstal, dat wil zeggen het gebouw zelf en alles wat daar vast aan zit. De VvE is meestal verantwoordelijk voor deze opstalverzekering. Als de schade is ontstaan door een gebrek aan het gebouw zelf, bijvoorbeeld als gevolg van slecht onderhoud aan het dak, dan kan de opstalverzekering mogelijk uitkomst bieden.

Een inboedelverzekering daarentegen, dekt over het algemeen de losse spullen in het appartement zoals meubels en elektronica. Wanneer een lekkage in het appartement zorgt voor schade aan deze spullen, kan de inboedelverzekering worden aangesproken.

In het geval dat je beschrijft, waarbij water vanaf het dak doorsijpelt naar de woning van je schoonmoeder, lijkt het logisch om de VvE aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Je zou de schade kunnen proberen te verhalen op de VvE of de opstalverzekering van de VvE.

Echter, de daadwerkelijke aansprakelijkheid en welke verzekering in dit geval dekking geeft, hangt af van de specifieke omstandigheden en de bepalingen in de verschillende polissen.

Het zou verstandig zijn om deze situatie voor te leggen aan een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in VvE recht of verzekeringsrecht. Zo'n specialist kan je precies vertellen waar je op moet letten en hoe je de schade het best kunt verhalen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag