Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat te doen tegen dreigende woonsituatie huurwoning?

Ik huur een kamer in een 4 kamer appartement van een echte huisjesmelker. Ik woon daar bijna 4 jaren. Rest van het appartement heeft de huisbaas/eigenaar verhuurd aan verschillende huurders door de jaren. Anderhalf jaar geleden heeft hij het verhuurd aan een echtpaar. Daar waren wel verschillende soort overlast van de eerste dag dat ze kwamen. Maar wat ik het ergste vind is dat de man mij vaker heeft beledigd en bedreigd, en seksueel getinte opmerkingen naar mij maakte toen zijn vrouw niet thuis was. Het is zo stressvol geworden dat ik vaak oordopjes moet dragen als ik thuis ben. Ik heb meerdere keren klachten aan huisbaas gestuurd, zonder respons.
Nu gaat het pesten erger geworden! Op 00.15 zaterdag nacht was ik in gesprek in de woonkamer met zijn vrouw over boodschappen of iets dergelijks. Toen heeft de man een fles hard op mij gegooid en mijn ribben zwaar geraakt. Ik heb foto's van de blauwe plekken gemaakt, en bij de politie meteen aangifte gedaan. Dan binnenkort een bezoek aan mijn huisarts, waar ik was omdat ik gekneusde ribben heb.
Sinds die tijd ben ik extra bang om thuis te zijn als deze man daar is. Tot nu toe heb ik geen reactie van de huisbaas over dit ontvangen.
Ik kan niet makkelijk verhuizen, maar dat wil ik zo snel mogelijk doen. Ik voel mij helemaal kwetsbaar thuis. De man blijft door gaan met dat gekke gedrag tegen mij. De huisbaas neemt geen verantwoordelijkheid aan.

Je hebt al enkele belangrijke acties ondernomen, zoals melding maken bij de politie. Het is belangrijk om na te gaan of er mogelijkheden zijn om een huisverbod op te leggen aan de man die jou bedreigt. Hiervoor kan je bij de lokale politie terecht.

Daarnaast kun je, naast het contacteren van de huisbaas, ook contact opnemen met de Huurcommissie of het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. Hier kun je een klacht indienen over je huisbaas. Bij de Huurcommissie kan je eventueel ook een huurverlaging aanvragen, als gevolg van de gebrekkige leefbaarheid.

Een procedure starten tegen de huisbaas kan een oplossing zijn, maar het is ook een tijdrovend en daardoor stressvol proces. Dit kan mogelijk je situatie verergeren, vooral als je al bezig bent om andere woonruimte te zoeken. Het kan helpen om met een advocaat of jurist de voors en tegens van zo'n procedure te bespreken.

Mocht je geen juridische weg willen volgen naar een oplossing met de huisbaas, is het wellicht mogelijk om steun te krijgen van bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of een maatschappelijk werker. Zij kunnen samen met jou zoeken naar oplossingen en mogelijk druk uitoefenen op de huisbaas.

In extreme gevallen is het in Nederland mogelijk om de hulp in te schakelen van de GGD of zelfs de burgemeester, als er sprake is van structurele woonoverlast. Hiervoor is het wel nodig om een goed overzicht te hebben van de overlastgevende gebeurtenissen en maatregelen die je genomen hebt.

Op de lange termijn is het voor jou wellicht toch het beste om naar andere woonruimte uit te kijken, waar je je veilig kunt voelen.

Bij het nemen van vervolgstappen is het verstandig om contact op te nemen met een jurist of advocaat. Ze kunnen je bijstaan en adviseren over de mogelijkheden en je begeleiden in het proces.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag