Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkgever plant mij niet volledig in.

Mijn werkgever is mij al een jaar aan het treiteren en discrimineren.
Na twee aanrijdingen met de vrachtwagen door te hoge bloedruk en werkdruk geconstateerd door ambulance personeel, wil mijn werkgever van mij af en niet meer op de auto hebben.
Maar hij kan mij niet op de juiste wijze ontslaan. De arbodienst en het UWV verklaren mij geschikt en gezond om weer mijn functie op de vrachtwagen uit te voeren.
Dit vindt hij niet leuk en daarom laat hij mij korte ritjes uitvoeren van een halve dag.
Daardoor maak ik geen volle dagen en overuren meer.
Hij zegt nu dat hij mij nog maar 40 uur gaat betalen terwijl ik voorheen 60 uren had structureel. Ik ben 61 maar het werk dat ik voorheen deed laat hij nu door een collega doen die 72 is en al met de fut had gemoeten.

Ik begrijp dat dit een zeer frustrerende situatie voor u is. In het Nederlandse arbeidsrecht geldt dat een werkgever verplicht is om te handelen op basis van goed werkgeverschap en dat kan ook beteken dat een werknemer passend werk aangeboden krijgt dat aansluit op zijn of haar contracturen.

Het is belangrijk om te weten welk type contract u heeft met uw werkgever. Heeft u een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd en voor hoeveel uren per week staat u geregistreerd in uw contract?

Als uw contract vermeldt dat u voor 60 uren per week ingepland zal worden, dan behoort uw werkgever dit na te leven, tenzij er een geldige reden voor is om dit niet te doen. Als het eenzijdig wijzigen van uw werktijden door uw werkgever een significant negatief effect heeft op uw inkomen of werk/privé-balans, dan zou dit mogelijk gezien kunnen worden als een vorm van onbehoorlijk werkgeverschap, wat wettelijk niet toegestaan is.

Het is raadzaam om dit probleem in eerste instantie met uw werkgever te bespreken. Als u er samen niet uitkomt, zou ik u adviseren om juridisch advies in te winnen. U zou bijvoorbeeld contact op kunnen nemen met een vakbond als u lid bent, of u kunt overwegen om een juridisch adviseur of arbeidsrecht advocaat te raadplegen.

Het is ook nuttig om te documenteren wat er gebeurt, inclusief data, tijden en details van incidenten en gesprekken, aangezien dit waardevolle informatie kan leveren als u juridisch advies inwint of een klacht indient.

Let op: dit advies is bedoeld als algemene oriëntatie en vervangt geen juridisch advies. Voor uw specifieke situatie is het raadzaam om juridisch advies in te winnen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag