Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wettelijke betaaltermijn brief incassobureau?

Op 5 januari kreeg ik een brief vanuit het NLAI met een verzoek achterstallige alimentatie over 2023 te voldoen aan mijn ex.
In de brief zie ik staan dat de instantie ook invorderingskosten berekend, maar mag dit wettelijk gezien ook? Tevens wordt er van mij verwacht het openstaande bedrag binnen 5 dagen betaald te hebben. Mag dit wettelijk gezien ook?

Als u een brief van een incassobureau heeft ontvangen met betrekking tot achterstallige alimentatie, dan zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden.

Allereerst, de incassokosten. Volgens de Wet Incassokosten (WIK) mogen incassokosten pas in rekening worden gebracht nadat u een aanmaning heeft ontvangen en u vervolgens niet binnen de gestelde termijn van minimaal 14 dagen heeft betaald. De aanmaning dient duidelijk te vermelden wat het bedrag aan hoofdsom is (het bedrag dat u oorspronkelijk schuldig bent, excluderende rente en incassokosten) en wat het bedrag zou zijn indien u na het verstrijken van de 14 dagen nog niet het volledige bedrag heeft voldaan.

Wat betreft de betalingstermijn, deze is standaard 14 dagen na ontvangst van de aanmaning volgens de WIK. Als er in de brief gevraagd wordt om betaling binnen 5 dagen, dan is dit strijdig met de wettelijke termijn van minimaal 14 dagen.

U kunt overwegen om hier een jurist of een advocaat over in te schakelen. Deze kan u begeleiden in het proces en eventueel reageren op het incassobureau indien zij zich niet aan de wettelijke regelingen houden. Let hierbij wel op dat u snel handelt, om verdere incassokosten en gerechtelijke procedures te voorkomen.

Ik raad u aan om in gesprek te gaan met het incassobureau, om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen. Het kan ook zinvol zijn om contact op te nemen met uw ex of diens advocaat, om te bevestigen dat de vordering legitiem is en niet op een misverstand berust.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag