Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wie informeert mij na overlijden van nabestaande over erfrechten?

-Mijn vader is in 2023 overleden;
-In 20 jaar tijd geen contact mee gehad;
-Ik ben enig erfgenaam (had geen partner en ik ben het enige kind);
-Ik weet niet of er nog bezittingen of schulden zijn;
-Ik heb de erfenis beneficiair aanvaard;

Kortom, stel er is nog ergens een spaarpotje waar ik recht op heb, krijg ik hier in de loop van de tijd dan iets van te horen? Ik heb namelijk zelf geen enkel informatie over zijn bezittingen.

Allereerst, mijn condoleances voor uw verlies.

Als enige erfgenaam heeft u vanzelfsprekend recht op alle bezittingen van uw vader. Indien u de erfenis beneficiair heeft aanvaard, betekent dit dat u niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden uit de erfenis, mochten deze de bezittingen overtreffen.

Wat betreft de informatie over deze bezittingen, het is in deze situatie gebruikelijk om een notaris in de arm te nemen. Door zijn onderzoek als 'boedelnotaris' kan hij inzichtelijk maken wat de bezittingen en schulden van uw vader waren ten tijde van zijn overlijden. Deze informatie is nodig om de erfenis te kunnen afwikkelen.

Wanneer u zelf niet weet of er een testament is en bij welke notaris dit eventueel zou zijn opgemaakt, kunt u dit laten uitzoeken door het Centraal Testamentenregister.

Wij adviseren persoonlijk contact op te nemen met een jurist of advocaat om u verder te helpen in deze kwestie. Er zijn veel juridische nuances die een rol kunnen spelen bij het afwikkelen van een erfenis.----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag