Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wie verantwoordelijk voor schoolgeld?

Rechter heeft bepaald dat de 4 kinderen bij de vader het hoofdverblijf hebben. De kinderen gaan om het weekend naar de moeder. De moeder betaalt geen allementatie (er is afgezien van alimentatie plicht, maar hier komt nog een rechtzaak voor) De vader ontvangt wel KGB. Is de moeder verplicht om bij te dragen aan het schoolgeld?

De hoofdregel is dat kinderalimentatie in principe een all-in bedrag is, dat betekent dat de verzorgende ouder daarvan in beginsel alle kosten van het minderjarige kind dient te dragen, dus inclusief schoolkosten.

Afspraken over schoolkosten
Als er in het echtscheidingsconvenant of het ouderschapsplan afspraken staan over verdeling van schoolkosten, dan kun je de kosten op die manier verdelen. Toch zijn de afspraken niet altijd duidelijk. Jullie kunnen hebben afgesproken dat schoolkosten naar rato moeten worden verdeeld. In dat geval is het belangrijk om te bekijken hoe jullie inkomens zich tot elkaar verhouden. Zorg ervoor, om discussie te voorkomen, dat afspraken duidelijk staan vermeld in de echtscheidingsstukken.

Geen afspraken over schoolkosten
Als jullie geen afspraken hebben gemaakt over schoolkosten, dan vallen deze kosten onder de alimentatie. Dat wil zeggen dat degene die alimentatie ontvangt, de schoolkosten moet betalen. De andere ouder is dan niet verplicht om hieraan bij te dragen.

De moeder is dan op dit moment ook niet verplicht om bij te dragen aan het schoolgeld als er is afgezien van een alimentatieplicht, tenzij uw en uw ex-partner in onderling overleg afspraken maakt daarover. Anders moet u afwachten op de nieuwe rechtszaak.

Wij kunnen u verder helpen met het vaststellen en wijzigingen van de kinderalimentatie. Neem contact op met 0800 822 4433 voor het inplannen van een vrijblijvend intakegesprek of voor uw verdere vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag