Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Een bedrijf heeft bij het klussen aan ons huis (zwart-werk) schade bij de buren veroorzaakt. Zowel het bedrijf als wij zijn aansprakelijk gesteld. Zijn wij voor de eventuele schade aansprakelijk? (We hebben helaas geen aansprakelijkheidsverzekering.)

Ja, u bent opdrachtgever van het bedrijf dat de klus heeft uitgevoerd en kunt onder omstandigheden aansprakelijk worden gesteld voor de schade naast de aannemer. Van belang daarbij is met name of de schade te voorzien was of er overleg is gevoerd met [eiser] over eventuele risico’s en of er onderzoek is verricht om te bepalen of van de voorgenomen activiteiten schadelijke effecten te verwachten vielen. Dat u de aannemer zwart heeft betaald staat er niet aan in de weg dat de aannemer ook aansprakelijk is.

Beoordeel dit antwoord:

U bent wettelijk (art. 6:162 BW) pas aansprakelijk als sprake is van een aan u toerekenbare en door u veroorzaakte fout. Aangetoond moet kunnen worden dat u heeft gehandeld in strijd met een wettelijke plicht of onzorgvuldig bent geweest. Ook moet aangetoond kunnen worden dat deze fout is te wijten aan uw schuld danwel krachtens de wet of de in het verkeer geldende opvattingen voor uw rekening komt. Hiervan is niet automatisch in alle gevallen sprake. Degene die u aansprakelijk stelt zal met concrete feiten moeten kunnen onderbouwen waaruit naar zijn of haar mening uw onrechtmatig handelen (de fout die u zou hebben gemaakt en die u zou kunnen worden toegerekend) heeft bestaan. In uw beschrijving vind ik hiervoor geen aanknopingspunten.

U kunt ook misschien aansprakelijk worden gehouden als bezitter van een opstal (uw huis) als die niet voldoet aan de eisen die daaraan in de gegeven omstandigheden mogen worden gesteld en die daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert (art. 6:174 BW). Denk aan vallende dakpannen. Ook hiervoor geldt dat onder meer aangetoond met kunnen worden dat het gebreken aan uw huis zijn geweest die de schade bij uw buren hebben veroorzaakt. Hiervoor kan ik in uw beschrijving onvoldoende aanknopingspunten vinden.

Voor wat betreft de schade bij de buren moet hoe dan ook aantoonbaar zijn dat die schade door u of het bedrijf dat aan uw huis heeft geklust is veroorzaakt. Er moet sprake zijn van een rechtstreeks causaal verband.

Uiteindelijk is degene die de klussen bij u heeft verricht en die kennelijk de schade bij de buren heeft veroorzaakt aansprakelijk. Voor het geval u door uw buren aansprakelijk wordt gehouden, is het aan te bevelen dat u van het bedrijf dat en de medewerker die (ieder afzonderlijk) bij u heeft geklust vordert dat beiden u voor uw eventuele aansprakelijkheid en daaruit voortvloeiende schade in rechte vrijwaren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag