Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is garantie ongelimiteerd overdraagbaar? Ik wil nl. graag een tweedehands mobiele telefoon kopen via Marktplaats.

Zo ja/ nee, onder welk wetsartikel valt dit? Is er nog uitsluiting mogelijk via algemene voorwaarden/ garantievoorwaarden van de fabrikant?

Beste vraagsteller,
garantie is een afhankelijk recht dat bij de gekochte zaak hoort. Afhankelijke rechten volgen de toestand van hun zaak op. Ze gaan dus mee. Soms zie je wel dat deze rechten persoonlijk worden gemaakt in voorwaarden, mogelijk is die beperking discutabel omdat ze onredelijk bezwarend zijn echter niet voor u maar voor de eerste koper!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

@Monique,
Voor wat betreft de laatste volzin van uw relaas; kan de derde in dat geval nog iets ondernemen?

Ik las dit op de Bovag-website: De BOVAG Garantie is niet overdraagbaar. De garantie geldt alleen voor de koper en niet voor opvolgende rechtverkrijgenden.

Dit is dan toch ook onredelijk bezwarend volgens uw zienswijze?


Ja, indien u consument bent zou u hier wellicht een punt hebben. voorwaarden kunnen buitengerechtelijk worden vernietigd zodat ze niet meer gelden. Ter indicatie kunt u gebruiken de zwarte, grijze en blauwe (Europese) lijst, echter de opsomming is niet limitatief. Het is wel wat ingewikkeld want het betreft derdewerking in het recht vandaar dus mijn opmerking aan het eind van het eerste antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

@Monique, vindt u derhalve, dat de hierboven beschreven Bovag-bepaling onredelijk bezwarend is? M.a.w. kan deze bepaling buitengerechtelijk worden vernietigd?


Ja, want het beperkt de verhaalsrechten van de consument, ik meen zo uit mijn hoofd dat het vermoed wordt onredelijk bezwarend te zijn en op de grijze lijst staat. Ik zoek vanmiddag nog even het artikel erbij. Als het er niet bij staat kan artikel 6:248BW ook behulpzaam zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

@Monique Martens-Ferwerda, heeft u het artikel nog kunnen vinden?


Beste,
uw vraag ging over de aankoop van een tweedehands mobiel niet auto, de BOVAG garantie is een door de verkoper aan de koper bij de overeenkomst behorende lijst van garantievoorwaarden welke in principe in gevolge artikel 6:251 BW overdraagbaar is. Echter moeten partijen deze overdraagbaarheid niet hebben uitgesloten met andere woorden de garantie niet persoonlijk hebben gemaakt, en dat vloeit wel voort uit de BOVAG garantie. Dan kan de derde koper er geen recht meer aan ontlenen tenzij de eerste koper deze voorwaarde vernietigt.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
uw vraag liet me niet los , maar moeilijk te beantwoorden. Het probleem is dat u indirect via de reflexwerking van artikel 6: 233 een beroep moet gaan doen op artikel 237b. dat: " de inhoud van de verplichtingen van de gebruiker wezenlijk beperkt ten opzichte van hetgeen de wederpartij, mede gelet op de wettelijke regels die op de overeenkomst betrekking hebben, zonder dat beding redelijkerwijs mocht verwachten"

In dit geval is de gebruiker het bedrijf dat de BOVAG garantie voorwaarden hanteert en u bent dan de wederpartij, of zou u dat zijn middels artikel 6:251. Het beroep op de reflexwerking moet zo worden opgebouwd dat u als consument kan worden aangemerkt, en de reden waarom u als zodanig beschermd dient te worden kunt u onderbouwen door de geest en de doelstellingen van de Europese consumentenbeschermingsregels aan te halen. Al is dat ver gezocht en heb ik (nog) geen relevante jurisprudentie gevonden die een bepaling gelijk aan de BOVAG bepaling terzijde zet vanwege onredelijk bezwarende karakter. Ik wens u succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag