Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben onlangs in indonesie getrouwd met een indonesische vrouw met de indonesische nationaliteit. Er zijn huwelijkse voorwaarden opgemaakt naar indonesisch recht; al het vermogen en inkomen nu en in de toekomst blijft strikt gescheiden, er vindt geen vermenging van boedel plaats. Zij woont en werkt nog in jakarta en heeft voor indonesische begrippen een hoog inkomen. Ik woon en werk in nederland en heb een goed inkomen. Haar onroerende zaken en overig vermogen bevindt zich in indonesie. Echter mijn eigen woning is gelegen in nederland. Van NL huwelijkse voorwaarden is het nog niet gekomen simpelweg omdat zij na ons trouwen niet in NL is geweest. Ons huwelijk is nog niet geregistreerd in NL. Wat staat mij nu te wachten, moet ik de helft van mijn vermogen aan haar afstaan? Haar vermogen is beschermd daar kan ik niet aan komen.

Beste vraagsteller,
naar Nederlands recht bent u niet getrouwd, naar (islamitisch) Indonesisch recht echter wel. Als uw vermogen naar Indonesisch recht is afgeschermd begrijp ik niet waarom u denkt de helft van uw vermogen te moeten afstaan. Kunt u die vraag uitleggen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie. Ik zal hierna mijn vraag nader toelichten. Registratie in NL van mijn huwelijk in Indonesie, is aangevraagd. Echter het ziet er naar uit dat dit huwelijk helaas geen stand zal houden. Een aanvraag tot echtscheiding zal ik indien het zover komt indienen bij de NL rechter. De huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt in Indonesie, naar Indonesisch recht. De onroerende zaken worden niet gespecificeerd c.q. benoemd in de huwelijkse voorwaarden. Zijn de Indonesische voorwaarden ook van toepassing op de vermogensbestanddelen van mij in NL? Ondanks dat deze zijn gelegen in een andere staat. Zal de NL rechter bij een verzoek tot scheiding de Indonesische huwelijkse voorwaarden toepassen op de vermogensbestanddelen in NL, ondanks dat deze geheel afwijken van het NL huwelijksvermogenrecht. We hebben destijds geen Nl huwelijkse voorwaarden opgesteld. In onze Indonesische voorwaarden is geen verrekenbeding opgenomen maar behoudt een ieder wat op zijn naam binnenkomt ook in de toekomst.
Ik hoop dat ik mijn vraag heb verduidelijkt.


Beste,
aanvullende vragen:
- is uw nationaliteit Nederlands
- is de nationaliteit van uw vrouw Indonesisch ?
- heeft uw beiden geen rechtskeuze gemaakt voor toepassing van huwelijksrecht bij conflict?
- woont u offcieel in Nederland en uw vrouw in Indonesie en zo ja, geldt dat ook voor het verleden?

Zoals het er nu naar uitziet moet u, na geldig verklaring van het huwelijk, de echtscheiding aanvragen. Of dit mogelijk is moet blijken uit uw antwoorden op bovenstaande vragen. Mogelijk is inderdaad dat een Nederlandse rechter Indonesisch recht toepast maar ook mogelijk is dat de rechter Nederlands recht toepast.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag