Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,
ik ontving een aanmaning van een incassobureau met extra incassokosten. De factuur van het bedrijf dat het incassobureau had ingeschakeld had ik inderdaad nog niet betaald, was aan de aandacht ontsnapt. Maar ik had niet eerder een herinnering ontvangen, althans dat idee had ik. Naar aanleiding van de aanmaning heb ik een in mijn ogen onduidelijke email in de spambox (Engels onderwerp, Nederlandse tekst) met als thema 'ingebrekestelling'. Gezien de aard, opmaak en inhoud van deze mail vond ik het niet vreemd dat deze in de spambox terecht kwam. Ik heb wel toestemming aan het bedrijf gegeven dat facturen per mail verstuurd mogen worden, maar de ingebrekestelling kwam via een ander email adres. Ik heb de factuur inmiddels betaald, maar het voelt als onrechtvaardig dat ik de bijkomende incassokosten moet betalen. Gevoelsmatig is de brief van het incassobureau de eerste waarschuwing dat er nog een factuur openstond. Het bedrijf wil mijn bezwaar niet behandelen, omdat ik niet binnen 45 dagen na factuurdatum dit 'dispuut' heb gemeld (Het incassobureau heeft uiteraard pas na 45 dagen na factuurdatum aanmaning gestuurd). Moet ik de extra kosten gewoon betalen of heb ik hier een punt? Er wordt gedreigd met dagvaarding, dus ik twijfel of ik mijn poot stijf moet houden. Het gaat niet om een heel hoog bedrag, maar het irriteert me mateloos hoe dit wordt afgehandeld en dat ik als trouwe klant opeens wanbetaler ben (mijn account bij het betreffende bedrijf is geblokkeerd).
Met vriendelijke groet,



Als u zakelijk heeft gehandeld, hangt het antwoord op uw vraag af van wat u bent overeengekomen. Als u particulier heeft gehandeld, geldt de wet incassokosten uit 2012 en moet aan u eerst een zogenaamde veertiendagenbrief worden gezonden waarbij u in de gelegenheid wordt gesteld alsnog zonder bijkomende kosten te betalen.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte mevrouw Doomernik,

dank u wel voor uw reactie. Ik heb zakelijk gehandeld. Het zou dus kunnen dat ik heb toegezegd dat men ook herinneringen mag mailen, ook met het risico dat die mails in de spambox belanden? Als ik weet dat daar meer verantwoordelijkheid van mijn kant ligt, zal ik daar in de toekomst zeker scherper op zijn.




Dat kan, maar het kan ook zijn dat u fatale betaaltermijnen bent overeengekomen en dan is aanmanen niet eens nodig.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag