Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vraag betreft het volgende. S. heeft enigszins onnadenkend een offerte ondertekend met een bedrijf wat webshops creeerd. In de offerte staan de algemene diensten van het bedrijf beschreven met een een standaard prijs. De offerte is 14 dagen geldig.
S. heeft een andere betalingsregeling getroffen wat met de hand op de offerte is bijgeschreven (zonder bevestigdende handtekening van de medewerker). Vervolgens heeft zij dit ondertekend. De offerte is niet opnieuw uitgedraaid en S heeft geen kopie meegekregen. Dit gesprek verliep zonder inhoudelijke wensen te bespreken en er is nog geen materiaal (foto's, etc.) geleverd om mee aan de slag te gaan. S. ontvangt via de mail een factuur waarop blijkt dat de besproken prijs excl. btw was. Hierdoor was de prijs toch weer teveel voor S. Ze neemt contact op met het bedrijf om dit te bespreken maar het enige wat ze te horen krijgt is incasso dreigementen als ze niet binnen 5 dagen betaald. Vervolgens is er door het bedrijf een advocaat ingeschakeld welke dreigt faillessement aan te vragen als S niet "dokt". Bedrijf zegt dat zij werkzaamheden zijn gestart en uitblijven van betaling zou vermogensschade opleveren. (Dit lijkt mij sterk aangezien er nog helemaal geen materiaal geleverd is om de webshop mee te kunnen vormgeven.)
De zaak ligt nu bij de rechter welke een deadline heeft gegeven aan partijen om er uit te komen.
Kortom: S. wilt zich terugtrekken vanwege de prijs, de slordige omgang (geen communicatie mogelijk, offerte niet in tweevoud opgemaakt, met de hand gecorrigeerd, etc.) en de dreigementen. Haar vertrouwen in een goede zakelijke relatie met het bedrijf is weg.
Het bedrijf wilt dat ze betaald en de incasso en advocaatkosten betaald omdat zij zogn. al werkzaamheden gestart zouden zijn.

Mijn vraag, is een dergelijke offerte geldig (slechts handtekening van S en dat handmatig corrigeren van de werknemer zonder bevestigende handtekening) en als deze geldig heeft S recht op terugtrekking?

In uw vraag zitten veel onduidelijkheden. Onduidelijk is welke betalingsregeling op de door u ondertekende versie met de hand erbij is geschreven. Onduidelijk is ook of er inmiddels een faillissementsaanvraag loopt.

Uiteraard mag u de andere partij houden aan de gewijzigde prijsafspraak. Als de andere partij niet akkoord is met die gewijzigde prijsafspraak is er geen overeenkomst tot stand gekomen.

U kunt betwisten dat u heeft ingestemd met de prijs die van u wordt gevorderd. U kunt in elk geval zich verweren met het standpunt dat u nooit heeft ingestemd met de prijs die u nu in rekening is gebracht. Het is dan aan de andere partij om aan de hand van de offerte met uw handtekening erop te bewijzen met welke afspraken u volgens haar heeft ingestemd.

Als eenmaal een overeenkomst tot stand is gekomen, wat moet blijken uit overeenstemming over ondermeer de prijs, kunnen partijen elkaar houden aan de gedane toezeggingen en jegens elkaar nakoming eisen. U kunt dus nakoming eisen dat de website wordt gebouwd overeenkomstig de prijs waarmee u uitdrukkelijk heeft ingestemd.

Om onder een eenmaal gesloten overeenkomst uit te kunnen moet u een rechtsgeldige grond hebben. Een rechtsgeldige grond is bijvoorbeeld dat de andere partij tekort is gekomen in de nakoming van de gemaakte afspraken. Uit uw beschrijving kan ik niet opmaken welke tekortkoming volgens u bij de andere partij aan de orde is. In elk geval wordt slordige omgang rechtens meestal niet gezien als een tekortkoming betreffende de gemaakte afspraken.

Als vaststaat dat u wel bent gebonden aan gemaakte afspraken wijzen rechters gemaakte incassokosten maar in beperkte mate toe. Die post is meestal onderhandelbaar.

Beoordeel dit antwoord:

Een mondelinge overeenkomst is ook een geldige overeenkomst, dus de slordige schriftelijke bevestiging red u niet. MAAR, de webshop eist betaling en heeft dus de bewijsplicht. Ze zal dan de overeenkomst moeten overleggen als bewijs. Mijn insteek: eis een kopie van de overeenkomst en ga met elkaar om de tafel.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag